A PIECE OF MY MIND

Här hittar du månadens nyhetsbrev.
Instagram och Facebook händer det mycket mer. Följ mig gärna där! 

Våra första 2.000 dagar i livet (upp till ca 5 års ålder) är den period jag kallar nedladdningsperioden. Dessa 2.000 dagar formar resten av våra liv och det är här vi lär oss att förstå både oss själva och vår omvärld. Vi lär oss använda vår kropp och vår hjärna, förstå våra känslor och skapa vänskaper.
 
I dokumentären Becoming You på Apple-TV, har man följt 100 barn runt om i världen, från Nepal till Japan och Borneo och deras första 2.000 dagar på jorden. En otroligt lärorik och mycket snyggt filmad dokumentär i 6 delar. En av sakerna som fastnade hos mig var berättelsen om Ruru.
 
Ruru, en pojke från Tokyo, möter sin första utmaning som kommer att forma hans uppfattning om honom själv och hans egen kapacitet. Rurus pappa ber honom att gå och handla sushi till familjen. Ruru undrar om han ska gå själv och hans pappa säger YES, you can do it!
 
Ruru ger sig ut på Tokyos gator för att köpa sushi. Ovanligt?
 
Ruru är 3 år.
 
Nu höjer nog rätt många på ögonbrynen. I Japan är det här däremot väldigt vanligt. Det är en sed känd som ”det första ärendet”. Det är barnets första introduktion till riktigt oberoende. Ruru lär sig att han har kapaciteten att göra något han aldrig tidigare har gjort. Det är en annan pojke som kommer tillbaka, full av självförtroende. Det här är ett viktigt steg i att bygga en identitet om vem han är.
 
Nu säger jag inte att du ska släppa ut din 3-åring i stan alldeles själv för att köpa middag. Det jag däremot vill säga är att du kan utmana dina barn tidigare än du tror, när det gäller att skapa självständighet och självförtroende.
 
När jag var runt 9-10 år tränade min mamma mig i hushållsekonomi. Hon gav mig veckans hushållskassa och lät mig sköta ekonomin under hela veckan. Jag fick köpa mat, ge bensinpengar till pappa och betala småutgifter. Moroten var att jag fick behålla de pengar som blev över efter veckans slut. Gissa om jag blev bra på att titta på röda priser i matbutiken och fråga mina föräldrar om de verkligen behövde köpa vissa saker.
 
Idag kan jag se hur det har skapat en nyttig självständighet i mig, som jag är tacksam för.
 
Så vad kan du träna ditt barn, eller kanske dig själv i? Vad skulle kunna bli ”det första ärendet” i exempelvis din egen självständighet?

Visa hela inlägget »

Du har inte tappat din motivation, du förlorat siktet vad du kämpar för. Det saknas rörelse mot saker som betyder något för dig.
 

Vi har alla en eld inuti oss som vill skapa något. När vi är upptagna med att fokusera på alla andra, försöker vara ”normala” eller om vi är i ett reaktivt läge och bara svarar på alla krav runt omkring oss, förlorar vi fokus. När vi tappar fokus på de viktiga sakerna tappar vi fart. När vi tappar fart dör vår motivation.
 
Lösningen är att sätta ETT mål, bestämma EN action som är väldigt viktigt för dig, som du kommer att göra varje dag. När du fokuserar på att göra den här saken varje dag börjar du skapa rörelse.
 
Om du inte planerar kommer du bara att reagera på allt som händer under dagen. Knyt istället an till det du kämpar för, det som betyder något för dig och gör en plan. Fokusera på EN sak som du kan göra regelbundet, och jag lovar dig att du kommer att hitta din motivation när du börjar röra på dig.
 
Om du inte planerar lämnar du det åt slumpen. Längs vägen kommer du att förlora ditt fokus och din fart.

Visa hela inlägget »


Senaste månaden har jag frossat i Formel 1. Vem kunde ha trott det? Jag har fastnat för dokumentärserien Formula 1 – Drive to Survive på Netflix. För mig är det en spännande resa i det mänskliga psyket under mycket stor press.
 
Det som fick mig att reflektera lite extra var paradoxen som finns i ett racingstall. Förarna tävlar inte bara mot förare i andra stall, utan även mot en förare i sitt eget stall. Hur ska man prioritera? Teamwork eller att vinna själv? Detta var något racerföraren Valtteri Bottas fick brottas med vid flera tillfällen, eftersom han delade racingstall med flerfaldiga världsmästaren Lewis Hamilton. Bottas hade ett enormt driv att vilja vinna, samtidigt måste han tänka på teamet, vilket innebar att han ibland fick ta ett steg tillbaka för Hamilton. Under 2018 Russian GP fick han under loppet instruktioner av sitt stall Mercedes att ge förstaplatsen till stallkamraten Hamilton, detta för att ge Hamilton poängfördelar i sin mästerskapskamp med Sebastian Vettel som tävlade för Ferrari-stallet.
 
Mercedes prioriterade teamet och att vinna över Ferrari. Man hade en bättre chans att göra detta om Hamilton vann, och därför fick Bottas sakta ner under loppet och ”släppa” sin förstaplats. Bottas fogade sig i beslutet, men det tog tid för honom att acceptera prioriteringen.
 
Hur skulle Mercedes ha agerat? Prioriterat teamet och att vinna över Ferrari, eller låta bäste man vinna? Det här är en av livets stora paradoxer och det finns inget rätt eller fel svar här.
 
För några veckor sedan mötte en av mina klienter samma paradox. Hon hade problem med en kollega, och det fanns inget enkelt sätt att lösa konflikten. Den bästa lösningen för min klient hade förmodligen varit att kollegan hade fått sluta och det fanns nog fog för det, men kollegan var mycket duktig på att dra in pengarna till företaget, vilket gjorde att alla hade ett jobb att gå till.
 
Jag förklarade dilemmat som hennes chef stod inför. Skulle chefen sätta min klients individuella behov först och kanske säga upp kollegan. Eller skulle chefen sätta företaget främst och låta kollegan stanna eftersom intäkterna behövdes?
 
Det kan vara extremt svårt att vara ledare, förälder, eller den som ska ta ansvaret. Du kan behöva fatta obekväma beslut och möta dilemmat om du ska välja individen eller gruppen.
 
Jag rekommenderar dig att titta på Simon Sineks 2-minutsvideo där han briljant reflekterar kring paradoxen att vara människa.

Visa hela inlägget »


THE COMEBACK OF ALL COMEBACKS
I golfspelaren Tiger Woods liv var det utvecklingen av maskinen Tiger som kom i första rummet. Tiger själv berättar hur hans pappa psykade honom för att göra honom mentalt starkare och kunna bortse från störande moment och negativitet när han skulle tävla. 

Fostrandet att göra Tiger till en maskin gjorde att han blev världens genom tiderna bästa golfspelare. Prislappen har inte varit lika rolig. Skador, droger, skandaler… En maskin utan förmåga att knyta nära mänskliga kontakter eller ha roligt. 

Den viktigaste lärdomen här är att det inte enbart är viktigt att vara mentalt stark, du behöver även vara emotionellt stabil, du behöver gemenskap och du behöver ha roligt. Gamla, lagrade, obearbetade känslor kan explodera senare i livet och det är då många gör dumma och irrationella saker. Efter pappans tuffa fostran fanns det säkert både ilska och en känsla av att inte vara bra nog, i Tiger. 

Tiger hade en enormt hög fysisk smärttröskel, han kunde pressa sig hur långt som helst och vann till och med US Open med ett brutet ben. Men hur hanterade han den emotionella smärtan han verkade bära på? Hård militärträning, droger, kvinnor…

Det är först efter rehabilitering som utvecklingen av människan Tiger har fått ske. En utveckling som naturligt ska ske i ung ålder och med föräldrar och andra auktoriteter som goda föredömen. 

Tiger Woods sade: Maskinen fick mig hit. Nu måste jag utvecklas till något annat. 

11 år senare, 2019, gjorde Tiger comeback som golfspelare och vann US Open. Men den största comebacken är den han har gjort till en fungerande vuxen människa.

Se den intressanta dokumentären TIGER på HBO.

SKAPA ETT DIGITALT BOKEVENT
Det är så otroligt inspirerande hur många som diskuterar boken Mind Hacking för rebeller med sina nära och kära vid frukostbordet, på tjejträffen, under promenaden eller i den lokala bokklubben.

För att möta min svenska läsare och hjälpa dem ännu mer att stå i sin egen POWER och hitta sin FRIHET erbjuder jag nu digitala bokevent. Varför inte göra ett digitalt bokevent tillsammans med mig och dina vänner, kollegor, familj, bokälskare…

JAG HAR BLIVIT SÅ PIGG!!!
Ändra EN sak som skulle förändra ditt liv mest!

Jag har fått massor med mail om vad man vill ändra, men inte så många som visat med en bild vilken action de faktiskt har tagit. Helena Ask körde fullt ut och bestämde sig för att duscha kallt varje morgon. 2 månader har hon kämpat på och resultatet är mer energi och stolthet att hon genomför det. Bra jobbat! GRATTIS till en fri session.


Just do it!

Visa hela inlägget »


För 30 år sedan började jag jobba med TV-produktion eftersom jag älskade den kreativitet som då fanns i TV-världen. När jag slutade var det för att mycket av kreativiteten och skaparlusten hade ersatts av strömlinjeformad effektivitet och massproduktion. Det blev generellt mer och mer fokus på vinst, lägre omkostnader och mer effektivitet. Jag fastnade rejält i den fällan och jag blev väldigt duktig på att effektivisera och vinstmaximera. Att klämma in mer på mindre tid, blev en sport.

Som med allt, så har det funnit en framsida och en baksida med detta. Effektiviteten har gjort att jag har hunnit med mycket. Men det finns också nackdelar, ibland har jag prioriterat effektivitet för mycket, vilket har resulterat i mindre glädje, lust och kreativitet. Ett exempel är böcker. Jag har lyssnat mycket på ljudböcker senaste tiden. Det är effektivt. Jag kan promenera, transportera mig från A till B och samtidigt lyssna på en bok. Men jag märker också att jag inte tar till mig böcker på samma sätt som tidigare. Det är inte lika avkopplande eller roligt. Boken har mer blivit som en distraktion, att fördriva tid eller att trolla bort det dåliga vädret vid en promenad. Eller så ger det mig en effektivitetskick, jag är duktig för jag hinner med två bra saker samtidigt, exempelvis både promenad och att förkovra mig. Det blir fel intention. Därför försöker jag nu effektivisera mindre i livet. Det är galet svårt för jag är den typen som när jag går ut, gärna tar några ärenden på vägen. Eller när jag tittar på en film, gärna sveper iväg några mail. Eller staplar mina möten efter varandra, för att hinna med fler. 

När du prioriterar effektivitet för mycket, så finns det några fällor som du behöver se upp med:

  1. När du klämmer in mer, har du till slut mindre energi att göra det som är roligt.
  2. Effektiviteten splittrar ditt fokus. När du har väldigt många bollar i luften, far ditt fokus hit och dit och till slut finns risken att du får väldigt lite gjort eller att det du gör inte blir så välgjort.
  3. Effektivitet kan bli en lust- och kreativitetsdödare. Låt mig ge dig ett exempel. Maria kom till mig för hon ville prioritera sig själv mer, vilket innebar bland annat att börja träna. Maria berättade att hon hade börjat styrketräna, men inte hittade motivationen att gå till gymmet 2 gånger i veckan. Efter en stunds coachande kom vi fram till att hon älskade att dansa.

        - Så varför dansar du inte som motionsform, frågade jag?
       - Dansstudion ligger för lång bort och de dansklasser jag vill gå på är bara på kvällarna. Gymmet är mycket bättre, för dit kan               jag gå närsomhelst och det ligger nära jobbet. Och om jag skyndar mig, så kan jag klämma in min träning på lunchen,                         berättade Maria.

Maria hade valt gymmet för det var effektivare och bekvämare, inte för att hon gillade det. Några veckor senare var motivationen borta. Vi kan inte välja effektivitet före lust och glädje hur länge som helst eller inom hur många områden som helst.

Min fråga till dig är: Har du några områden där du prioriterar effektivitet före lust och glädje? Kan du börja prioritera lust och glädje inom något område?

HÄLSOTRENDERNA 2021
Spännande läsning om vad som man tror kommer att trenda allra mest under 2021 inom hälsa och fitness. Min favorit Wim Hof och hans andningstekniker ligger som nummer 1 på listan. Korta träningspass, steady-state, workcation och "nolo" är det nya. 

INSPIRERANDE KVINNOR
En härlig video om en unik by i Kenya, med enbart kvinnor. Unity Village som byn heter skapades för att kvinnorna där skulle kunna leva trygga och självständiga liv, och där de kan lära sina barn och även andra byar att kvinnor förtjänar att bli behandlade med respekt och rättvist. Vill du stötta kvinnorna kan du göra det här

Supporta någon i din närhet den här månaden!

Visa hela inlägget »