A PIECE OF MY MIND. 

I november släpper jag min bok MINDHACKING för rebeller (eller för dig som vill bli en…). Du får du förståelse för hur ditt undermedvetna Matrix fungerar och hur du kan hacka din egen programmering och undanröja hinder som ligger i vägen för att du ska stå i POWER och FRIHET. Boken innehåller en mängd lättillgängliga och praktiska #mindhacks för att skapa snabba och djupgående förändringar.

Här får du en första sneak peak på ett effektivt #mindhack.

TRYCK PÅ PAUSKNAPPEN
Få människor har lärt sig att hantera sina känslor. Vi får höra att vi ska lugna ner oss, kontrollera oss, slappna av eller sluta upp med det vi gör. Sällan får vi lära oss hur vi kan göra rent praktiskt. Allt som sker inne i oss är biokemi, även känslor. Ibland kan det räcka med att vi är 5 minuter försenade eller att vi spiller ut kaffet, för att vi ska rubba våra känslor och därmed vår biokemi. Visste du att ett känslotillstånd endast varar i 90 sekunder? När något händer som påverkar oss startar en 90-sekunders process i kroppen. Stresshormonet kortisol börjar spruta i vårt system, känslorna översköljer oss och kroppen hamnar i beredskapsläge. Det spännande är att efter dessa 90 sekunder är det ett val om vi stannar kvar i den emotionella loopen eller inte. Vi kan antingen fortsätta cykeln eller skifta vårt fokus till en mer positiv tankeprocess. Du kan alltså betrakta och uppleva processen, för att sedan bevittna hur den försvinner. Det är fascinerande. Om du efter 90 sekunder fortsätter att känna ilska, rädsla, besvikelse, oro och så vidare, behöver du kika på dina tankar som stimulerar kretsarna i hjärnan och skapar din reaktion om och om igen.
 
Kroppen förvarnar dig innan vågen av känslor kommer. Hur reagerar din kropp? Blir du röd? Slår hjärtat snabbare? Börjar händerna darra? Får du en knut i magen? Blir du rastlös? Studier visar att din kropp kan uppleva känslor långt innan din hjärna förstår vad det är som händer. Det gäller alltså att lägga märke till förändringarna i din kropp innan du blir ”kapad”. Hur upplever du känslan som är i antågande? För mig är det ett fladder precis nedanför bröstbenet. Jag blir rastlös och vill röra på mig.
 
Det är nu du ska trycka på pausknappen, ta kontroll över känslorna och lugna ner kroppen de första 90 sekunderna. Effektivast är att aktivera vagusnerven, kroppens längsta nerv, som egentligen består av två separata nervbanor som löper från hjärnstammen och till tarmen, och som binder samman hjärnan med alla viktiga organ i kroppen. Vagusnerven stänger av fight and flight-funktionen och hjälper dig att återta kontrollen. Det gör du genom att röra på dig, andas djupt och långsamt, få massage, meditera eller ta en kalldusch. Här kommer några hacks som du kan ta till i 90 sekunder, när kortisolet rusar runt i kroppen.
 

  • Andas djupt och långsamt. Andas in och räkna till 5, andas ut och räkna till 5. När vi andas skapar vi ett utrymme för processen. Vi kan lättare nå och förstå våra känslor och låta dem ebba ut, innan vi skapar en respons.
  • Var medveten om vad du känner, men ge inte efter för känslorna. Räkna till 90 och påminn dig själv om att du har ett val.
  • Rör på dig. Res dig upp ur stolen. Ta en promenad.
  • Skölj ansiktet, halsen eller nacken med kallt vatten.
  • Visualisera. Vilket resultat vill du ha och hur vill du må? Engagera hela hjärnan genom att aktivera alla sinnen. Vad ser, hör, känner, doftar och smakar du?

 
Prova dig fram för att hitta vad som fungerar för dig. Vad kan du göra de första 90 sekunderna för att hantera din stressrespons? Kan du känna igen den här stressreaktionen från din barndom? Behöver du bli lika stressad idag?
 
Det viktiga är att du styr processen fram till explosionen, för när du väl exploderar är det väldigt svårt att styra känslorna. Använd pausknappen, ta ett djupt andetag och låt känslorna göra sitt i 90 sekunder.
 
Efter varje tanke kommer en ny tanke, och ännu en, och en ny. Om du väljer att tänka positiva tankar, efter att du har lugnat ner din kropp, tar det faktiskt mindre än 45 sekunder att dirigera om tanken till något positivt, om du gör det aktivt. Ändra riktningen på din tanke i 45 sekunder, så kan du bryta både känslor och beteenden.

Visa hela inlägget »

För några år sedan lyssnade jag på Wim Hof, the Iceman, i New York. En spännande och originell man. Efter sin frus tragiska självmord i ung ålder, vilket lämnade honom ensam med 4 barn, föll Wim ner i djup depression. Wim började utforska hur han kunde stärka sitt mindset och ta sig ur sin depression. Han insåg att om han kunde bemästra kyla och sin kropp, kunde han också bemästra sitt sinne. Idag är han världsberömd för sina kalla bad och sina andningsövningar för att träna kroppen och psyket att klara av påfrestningar. Eller vad sägs om 26 världsrekord och att klara av att stanna i iskallt vatten i över 1 timme. 

Själv har jag börjat i en något mindre skala. Varje morgon duschar jag omväxlande varmt och kallt i 5 minuter. Först ut var rumpan, sedan ett ben, en arm och till slut den känsliga bröstkorgen. Idag älskar jag mina kalla morgonduschar. Jag presterar bättre under hela dagen. Jag kör 20 sekunder kallt, följt av 10 sekunder varmt. Detta upprepar jag under 10 rundor, totalt 5 minuter. Börja med att köra 5 sekunder kallt och 10 sekunder varmt och öka tiden med kallt vatten efter hand. Det kalla vattnet behöver inte vara iskallt, det räcker med 12 grader C. 

Är du en riktig maximerare duschar du kallt samtidigt som du sjunger högt, djupandas och tänker tacksamma tankar. Då klämmer du in flera bra saker på en gång. :)


Duscha kallt har en rad fördelar: 
- Starkare immunförsvar
- Färre inflammationer
- Du blir gladare
- Du blir mentalt tuffare
- Du får en tuffare kropp med möjlighet att klara påfrestningar bättre
- Du vaknar snabbare och känner sig fräschare
- Du klarar stress bättre
- Lägre blodsocker
- Mindre matcravings
- Bättre binjurefunktion
- Bättre sköldkörtelfunktion
- Bättre sömnkvalitet
- Ökad smärttolerans
- Ökad fettförbränning
- Ökad motivation
 

Wim har testat de flesta gränser som finns kring kyla och många forskare följer honom med stort intresse. Idag samarbetar han med flera forskare för att hitta lösningar till vår ohälsa. Det bästa med Wim Hof tycker jag är hans inställning till det han gör – "What I do, anybody can do".<3 Karin  
 


Mentala trick för att bli urstark
Wim Hof, The Iceman, har 26 världsrekord. Han har bestigit nästan hela Mount Everest i endast shorts och skor. Han har varit nedsänkt i is i 1 timme, 13 minuter och 48 sekunder. Lär dig hur du kan nå hans mentala styrka.
 

Visa hela inlägget »

Vill du vara med på resan med den nya hälsotrenden?
 
Palmer Friskvård och Nordea återupptar sin succé med kvinnligt nätverk, denna gången väljer vi mental styrka som tema. Hur kan vi lära oss och hur kan vi träna vår förmåga att leverera på topp både inom våra arbeten men också på vår fritid? Hur får vi in oss själva i detta livspussel?

Med inspiration från bland annat USA så ser vi att den nya trenden inom hälsa är stressmanagement. Med redskap såsom yoga, mindfulness, meditation och biofeedback kan vi träna vår förmåga att balansera krav och måsten i våra liv.

Nätverket är designat för dig, kvinna mitt i livet, som vill hitta balans och välbefinnande både för själen & plånboken. Följ med Palmer Friskvård och Nordea på en resa med insikt och nya lärdomar om dig själv och hur du fungerar. Du kommer bland annat få göra ett livsstilstest (värde 2 000 kr) som visar dina fysiologiska reaktioner på stress och återhämtning, samt möta toppföreläsare som berättar om och låter dig prova på olika tekniker för ett mer välbalanserat liv.

Vi ses under 5 träffar där vi inleder med föreläsning och/eller en upplevelse. Nordea kommer vid varje tillfälle leverera aktuell marknadsinformation och det finns möjlighet för nätverkande och presentation av dig själv och ditt företag, för dig som önskar. Under kvällen bjuds du på något hälsosamt och energigivande att äta.

VAR?                    Palmer Friskvård, Beritta Gurrisgatan 13
NÄR?                   Torsdagar klockan 17.15–19.15
                              28 februari, 28 mars, 25 april, 23 maj & 13 juni
KOSTNAD?         2 500 kr för hela våren
ANMÄLAN?        anna-mia@palmerfriskvard.se
                              Senast 7 februari, begränsat antal platser.

Den 28 mars får du träffa mig Karin Tydén och lära dig en massa Jedi Tricks för att maximera din potential. 

Visa hela inlägget »


 

I höstas lyssnade jag på 15-timmars mastodontboken 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, av den kanadensiska kliniska psykologen och psykologiprofessorns Jordan Peterson.
 
Puh!
 
Ett resonemang som jag verkligen gillade var det kring att vara allt man vill vara, att vara perfekt, existera helt utan begränsningar. Men om du redan är allting, alltid, överallt, då finns det ingen vart att gå och inget att bli. Allt som skulle kunna bli något, är redan. Och allt som skulle kunna hända, har redan hänt.
 
Vår existens och våra begränsningar är tätt sammanlänkade och för att vårt liv ska bli intressant behövs begränsningarna.
 
Superman (Stålmannen på svenska) skapades 1938 av Jerry Siegel och Joe Shuster. I början kunde Superman flytta bilar, tåg och till och med fartyg. Han kunde springa fortare än tåget och han kunde hoppa över höga byggnader. Efter ett tag började hans krafter expandera och i slutet på 60-talet kunde han flyga fortare än ljuset, han hade superhörsel och röntgensyn, han kunde smälta metall med sina ögon, frysa objekt och orsaka orkaner med sitt andetag, han kunde flytta planeter, kärnkraftsexplosioner kunde inte skada honom och om han blev skadad, så läkte han omedelbart. Superman blev osårbar.
 
Här började något underligt att hända. Han blev tråkig. Ju mer fantastiska hans förmågor blev, desto svårare var det att hitta intressanta saker för honom att göra. Supermans problem blev att han kunde ta sig ur vilka situationer som helst och det gjorde honom tråkig, vilket gjorde att hans karaktär Superman nästan dog ut.
 
Man började då skriva om Superman och tog bort en hel del av hans superkrafter. Han kunde inte längre flytta planeter, han blev beroende av solen för sina krafter, han blev sårbar av kryptonit. Superman fick helt enkelt begränsningar. En superhjälte som kan göra precis vad som helst visade sig bli en icke-hjälte. Han är inget specifikt, därför är han inget. Han har inget att sträva mot, så man kan inte beundra honom.
 
Så att vara någon verkar kräva begränsningar. Kanske för att VARA kräver att BLI. För att bli något eller någon betyder att bli något mer, eller i alla fall något annorlunda. Och att bli något mer eller annorlunda är bara möjligt för något som är begränsat.
 
Så se dina begränsningar som en möjlighet att sträva att bli något mer. Själv tänker jag fortsätta att försöka se mina begränsningar som möjligheter, att begränsningarna gör att jag har något att sträva mot, och att det gör mitt liv intressant.
 
<3 Karin
 

Visa hela inlägget »

Dr. George Land släppte en bomb under TEDxTuscon när han berättade de chockerande resultaten kring ett kreativitetstest utvecklat för NASA, men som han testat på skolbarn.
 
NASA hade bett Dr. George Land och Beth Jarman att utveckla ett specialiserat test där de kunde mäta den kreativa potentialen hos NASAs raketforskare och ingenjörer. Testet blev väldigt lyckat för NASA, men forskarna var nyfikna och ville ta det ett steg längre. Var kommer den här kreativiteten från? Är man född med den, är den inlärd, eller kommer den från vår erfarenhet?
 
Forskarna gav testet till 1.600 barn mellan åldrarna 4-5 år. Och gissa om de blev chockade. Testet handlad om förmågan att komma på nya, annorlunda och innovativa idéer kring problem. Hur många procent av barnen tror du klassades som genier inom kategorin uppfinningsrikedom?
98 procent.
 
Forskarna var så förbluffade att de beslutade sig för att göra en längre studie och att testa barnen igen 5 år senare, när de var 10 år gamla. Resultatet? Bara 30 procent av barnen klassades nu som genier inom kategorin uppfinningsrikedom.
 
Vid 15-års ålder testades barnen igen och antalet genier hade fallit till 12 procent.
 
Vid vuxen ålder är det bara 2 procent som fortfarande är genier i kategorin uppfinningsrikedom.
 
(Och för dig som säger att det bara är en studie, så har faktiskt resultaten replikerats miljoner gånger.)
 
Så var försvinner den här briljansen? Forskarna tror att det är vårt skolsystem, vår utbildning som i många fall rånar oss på vår kreativa genialitet. Du känner säkert igen att du som liten har fått höra (och kanske fortfarande hör) ”det har vi redan provat”, ”det är en dum idé”, ”det kommer inte att fungera”, ”så gör vi inte här”. Kanske du till och med säger det till dig själv. När du enbart matas med information, när du ofta får höra att det inte går, när du sällan får prova nya saker och hitta nya lösningar på problem, så börjar din kreativa genialitet somna in.
 
När vi säger negativa saker, som att det till exempel inte går, så börjar neuronerna i hjärnan att slåss mot varande. Hjärnans kapacitet börjar då minska, eftersom vi hela tiden dömer, kritiserar och censurerar. När vi är rädda opererar vi dessutom från en mindre del av hjärnan. Om vi däremot använder kreativt tänkande lyser hjärnan upp.
 
Så hitta den inre 4-åringen i dig. Kapaciteten att vara kreativ finns inuti dig. Istället för att säga att det inte går, prova! Istället för att gå på rutin, prova något nytt!
 
Att börja det nya året med att prova nya saker, hitta nya lösningar, bli kreativ, bäddar för ett spännande år.
 
Gott Nytt År!
 
<3 Karin

Visa hela inlägget »