#RE:DO

A PIECE OF MY MIND

_________________________(tips från Eric Edmeades)

Det här lilla tricket har hjälpt mig mycket. Gjort mig mer produktiv, minskat min stress och faktiskt stärkt mitt självförtroende. Det är ett superenkelt men väldigt effektivt uppgiftshanteringssystem, som jag började använda när jag upptäckte något om mig själv som jag tyckte var lite pinsamt, tills jag upptäckte hur många som gör det. Kanske till och med du?

Tidigare brukade jag ha en låååång to-do-lista i min almanacka. Så fort jag gjort något, så bockade jag av det på listan. Ju fler saker jag bockade av, desto bättre mådde jag. Ibland kom jag på mig själv att jag gjorde något som INTE stod på listan, men som verkade viktigt just då. Då adderade jag det på listan och sedan bockade jag av det. ✔︎

Känner du någon som gör det? Kanske du känner dem väldigt väl. :)

Vet du varför vi gör detta? För det känns bra.

Med andra ord, genom att addera till din lista och sedan bocka av det, så lurar du kroppen att frigöra må-bra-hormoner. Så alltså behövde jag en liten dos av må-bra-känslor ganska ofta under dagen. Det här fick mig att inse 2 saker:

 1. Jag behövde hitta andra saker som fick mig att må bra. Att bocka av en to-do-lista och må bra av det är ju lite knäppt.
 2. Jag kanske kunde använda detta för att hacka min produktivitet.

Så jag hittade ett sätt att hantera min to-do-lista som förändrade hur jag gjorde saker och fick mig att må mycket bättre. Jag skapade helt enkelt en not-to-do-lista.

 
Så här gör du
Låt oss säga att du har 10 saker som du behöver göra idag, men du gör bara 6 av dem. Hur mår du? Om du är lik mig, så känns det inte så bra. Kanske du känner dig lite frustrerad eller att din dag inte var så produktiv. Dessa känslor kan sedan sätta stämningen för hela din kväll, din sömn och även när du öppnar almanackan nästa dag för att börja om igen.

Tänk om du istället tar dina 10 saker och prioriterar dem som 2 listor:

 1. En lista med saker som du kommer att göra idag, oavsett vad som händer.
 2. En lista med saker som du inte ska göra, som du inte behöver göra idag (en not-to-do-lista).


Tänk dig nu att du till exempel har 5 saker på varje lista och du lyckas göra 6 saker, alla sakerna från dagens att-göra-lista och 1 sak från inte-idag-listan. Hur känns det? Nöjd? Stolt? Lugnare? Hur tror du detta påverkar din kväll? Hur du är med dina vänner och familj? Hur du sover? Ditt självförtroende? Hur tror du det känns nästa dag när du öppnar almanackan och vet att en sak är redan gjord?

Om det här känns för enkelt, så tänk på varför så många människor (inklusive jag) adderar saker de redan gjort på sin to-do-lista för att sedan kunna bocka av dem. För att det känns väldigt bra. Och ju bättre vi mår, desto mer produktiva blir vi. Så den här not-to-do-listan kan ändra hur du känner inför dina uppgifter, din dag, ditt jobb och dig själv.

Lyft listan ytterligare en nivå
Jag fick tipset att lägga till ytterligare en lista och den listan ändrade mitt liv väldigt mycket. Det hjälpte mig att känna mig mindre överväldigad av allt jag skulle göra, men ibland inte visste hur. Listan innehåller saker som jag vill att universum på något sätt ska hjälpa mig att hantera. Detta är listan för saker som du inte vill addera på någon to-do-lista, men som du behöver ha koll på. Om du inte skriver ner dessa saker, så kanske du håller koll på dem genom att oroa dig. Det var i alla fall vad jag gjorde. Och eftersom oro är en konstig kombination av oro kring saken och oron över att komma ihåg saken, så är den här listan jättebra.

Den här listan är magisk för mig. Sakerna på listan tar oftast hand om sig själv på något underligt sätt. Omständigheter ändras, de rätta människorna dyker upp, en ny idé poppar upp i huvudet. Hur det händer, så får jag hjälp av ”universum” att hantera sakerna på listan. Mindre oro, mer lugn, mer tid och mer glädje är resultatet för mig.

Så skapa 3 listor:

 1. To-do-lista (det du ska/kommer att göra idag, oavsett vad som händer)
 2. Not-to-do-lista (det du inte ska/inte behöver göra idag)
 3. Universum-lista (det som du vill ha hjälp med från universum)

 
Månadens nyhetsbrev skickat. Check  ✔︎
 
Lycka till!

 
<3 Karin

Källa: Eric Edmeades

Visa hela inlägget »

Efter att ha läst Headstrong av Dave Asprey har jag blivit så inspirerad att prova olika body hacks.

Mitt första steg var att byta ut LED-lamporna i lägenheten och att köra f.lux på min datorskärm. Har redan märkt skillnad. Jag somnar snabbare och jag har minskat användandet av mina läsglasögon.

DAGS FÖR NÄSTA STEG
Just nu undrar nog mina grannar vad jag håller på med. Varje morgon, i mitt badrum låter det så här: AAARRRGGGHHH!!!! Jag har nämligen börjat ta en 30 sekunders iskall dusch. Först kör jag varmt och sedan avslutar jag med 30 sekunder iskallt.

VARFÖR?

 • Boosta immunförsvaret
 • Gladare (i alla fall efteråt)
 • Tuffare kropp med möjlighet att klara kyla bättre
 • Vakna snabbare och känna sig fräschare
 • Boosta fettreducering
 • Öka motivationen 
 • Bli mentalt tuffare (just nu känner jag mig som världens mes!)


Geert A. Buijze lät 3.000 personer ingå i en seriös forskningsstudie kring att duscha kallt och dess hälsofördelar. De som duschade minst 30 sekunder under en månad sjukanmälde sig 29% mindre än kontrollgruppen. Immunförsvaret blir starkare helt enkelt.

Själv blev jag otroligt inspirerad när jag träffade Wim Hof, The Iceman, förra sommaren i New York. Han har blivit världsberömd för sina kalla bad och sina andningsövningar för att träna kroppen att klara av minusgrader, ända upp till 2 timmar.

​​​​​​​<3 Karin

Visa hela inlägget » 


Du vet att du kan ärva fysiska drag från föräldrar och längre bak i släkten, och även sjukdomar. Men visste du att du även kan ärva känslor och trauman?
 
Mark Wolynn, ledande expert på ärvda familjetrauman, har skrivit en jätteintressant artikel om trauman som följer med i generation och jag återger en del av detta här.
 
När vi upplever ett trauma, så händer något med vårt minne. Våra tankeprocesser blir splittrade och oorganiserade på ett sådant sätt att vi inte kan känna igen minnet som en del av det som verkligen hände. Istället blir det fragment av minnet, spridda som bilder, kroppsförnimmelser och ord, lagrade i vårt undermedvetna sinne och aktiveras senare av saker som, till och med bara avlägset, påminner om den ursprungliga händelsen.  När detta triggas, så är det som om det trycks på en osynlig knapp, och detta får oss att återskapa aspekter av originaltraumat i våra dagliga liv. Omedvetet kan vi lägga märke till att vi reagerar på vissa människor, händelser, eller situationer på samma gamla välkända sätt, som ett eko från dåtiden. Har du någon gång undrat varför du reagerar jättekonstigt och helt oproportionerligt i vissa situationer? Det här kallade Sigmund Freud för upprepningstvång. Det undermedvetna repriserar det som är olöst, så att det kan ”få det rätt”. Detta tror man nu kan vara en av mekanismerna bakom familjer som repeterar olösta trauman i generationer.
 
Carl Jung trodde också att det som var undermedvetet kunde inte lösas upp, utan dyker istället upp som det vi kallar ödet. Du har säkert hört någon som säger ”Varför händer det här alltid mig?” eller ”Jag väljer alltid fel kvinnor/män”. Vi återuppspelar alltså våra omedvetna mönster tills vi blir medvetna om dem och kan bryta/läka dem. De trauman som är för tuffa att hantera bleks inte bort på egen hand, de sparas i det undermedvetna sinnet.
 
Nu börjar forskarna förstå att man måste inkludera familjetrauman och social historia som en del i den kompletta bilden av en patient som mår dåligt. Krig, självmord, övergivenhet, för tidig död i familjen kan skicka chockvågor genom flera generationer. Cellulärbiologi, neurobiologi, epigenetik och utvecklingspsykologi förstår nu att man ibland måste undersöka minst tre generationer bakåt i familjehistorien för att förstå mekanismerna bakom traumamönster och lidande som upprepas.
 
Det här är något jag stöter på hos mina klienter då och då. Det är då ett riktigt pilligt detektivarbete att försöka hitta vad det är för familjetrauma som min klient bär på. Jag minns speciellt en kvinna som var livrädd för vatten. Redan som liten började hon gallskrika, så fort hennes föräldrar försökte få henne att bada. Hon ville inte ens bada i badkaret. När hon kom till mig, så var hon trött på att hela tiden vara så rädd för vatten. Till och med att duscha väckte ångest. Det vi hittade i hennes undermedvetna sinne var otroligt spännande och sorligt. En släkting långt tillbaka i tiden hade drunknat och detta hade sänt en chockvåg genom flera generationer. På något sätt verkade traumat finnas med i DNA:et och fick utlopp i just henne. Varför just henne fick jag aldrig reda på.
 
Forskare har idag kunnat identifiera biologiska markörer, bevis på att trauman kan föras vidare från en generation till nästa. Rachel Yehuda, professor i psykiatri och neurovetenskap på Mount Sinai School of Medicine i New York, är en av världens ledande experter på posttraumatisk stress har studerat överlevande och deras barn från Förintelsen. Hon har funnit att barn efter överlevare från Förintelsen som hade PTSD (posttraumatisk stress), föddes med lägre kortisolnivåer än normalt, och var därmed sårbarare för att återuppleva de PTSD symtom som tidigare generationer genomlidit. Yehuda har hittat samma förändringar i kortisolnivåerna i krigsveteraner och gravida kvinnor som upplevde attackerna vid World Trade Center, och deras barn. Låga kortisolvärden kan leda till oro, ångest, depression, PTSD, kronisk smärta, kronisk trötthetssyndrom och andra stressrelaterade psykiska sjukdomar.
 
Att läka trauman
Ofta hjälper det om klienten får ha en upplevelse av alla känslor och sensationer som har tryckts ned i kroppen. Många av mina klienter känner en enorm lättnad, när de får processa och släppa sina känslor. Tillsammans med en förståelse för vad som har hänt, börjar en läkning. Det här gäller även för jobbiga upplevelser som vi haft som barn, som vi kanske inte skulle benämna som trauman. För ett oskyldigt barn kan en händelse vara väldigt traumatisk, även om vi idag som vuxna skulle tycka det bara var en liten obetydlig sak.
 
Det finns faktiskt också en fördel med trauman, rent biologiskt sätt. Vi utvidgar nämligen våra möjligheter att svara på stress. Det är för vår överlevnad. Biologiska förändringar från stress och trauma är menat att göra oss mer motståndskraftiga och göra att vår släkt överlever längre och blir starkare.
 
Vill du läsa mer rekommenderar jag Mark Wolynns nya bok ”It Didn’t Start With You: How Inherited Family Trauma Shapes Who We Are and How to End the Cycle”.

Visa hela inlägget »

Ljuset påverkar oss mycket. Framför allt påverkar ljuset mitokondrierna, cellernas kraftverk som skapar vår energi. Dåligt ljus = dålig mitokondriefunktion. LED-belysning och lågenergilampor innehåller mycket blått ljus och kan tyvärr försvaga mitokondriernas förmåga att skapa energi. (På senare tid har man börjat utveckla bättre och framför allt varmare LED-ljus). När dina ögon måste fungera i onaturligt ljus (som t.ex. LED), stressar och skadar det dina mitokondrier, saktar ner din energiproduktion, och ökar produktionen av fria radikaler. Detta skadar din mentala prestation jättemycket.

Många blir faktiskt trötta när de sitter länge på kontoret och det är inte alltid på grund av stressen - det kan likaväl vara belysningen. Många kontor har det som kallas JUNK-LIGHT, vilket är LED, lågenergilampor och fluorescerande lysrör. Junk-light stör vår dygnsrytm och gör att våra mitokondrier inte kan producera sin energi ordentligt. Eftersom vi är mycket inomhus under hösten och vintern, så är inomhusbelysningen extremt viktigt.

Efter att ha läst boken Headstrong av Dave Asprey så har jag gått husesyn hemma och bytt ut mina LED-lampor och lågenergilampor mot halogen som är lite bättre för mitokondrierna. Och glöm inte att gå ut i solen mitt på dagen, så dina mitokondrier får tillgång till solens fullspektrumljus. Just solljuset är det bästa för dina mitokondrier. Det gör att de effektivt kan producera den energi du behöver.

Andra ljuskällor som kan ställa till det, speciellt när du ska somna är datorn och mobilen. Ljuset från datorskärmen kan göra att hjärnan inte kan slappna av och somna, eftersom melatoninet inte kan kicka igång ordentligt. Jag har laddat ner f.lux som dimmar skärmen efterhand som timmarna går, så att på kvällen är min datorskärm mjukare i belysningen, vilket gör att melatoninet i kroppen kan bildas, vilket i sin tur gör att jag kan somna lättare. Jag har faktiskt märkt skillnad. Jag somnar snabbare. 

f.lux fungerar tyvärr inte på padda och mobil. Istället kan du aktivera nightshift, vilket jag har gjort. Då får din padda och mobil ett mjukare ljus mot kvällen. Så här gör du.

Till och med LED-lamporna på din TV, mikrovågsugnen, router osv kan störa din sömn. Så jag har köpt TrueDark dots som stänger ute alla små röda, gröna, blå lampor som lyser på alla möjliga apparater. De genomskinliga plupparna dimmar lamporna, så att ljuset från dem blir svagare, medan de svarta täcker över ljuset helt och dessa använder jag i sovrummet. 

Vill du ha mer information om ljusets betydelse och vad du kan göra, så är den här artikeln riktigt bra. 

Visa hela inlägget »

I denna unika workshop fördjupar du dig i hur din hjärna kan uppdateras, hackas och omprogrammeras för att du ska kunna nyttja mer av din potential. Hur du relaterar med ditt hjärta för att kunna vara äkta och njuta av livet. Du kommer att få lära dig de senaste och mest effektiva verktygen för att öka din potential, hitta fokus och skapa action, hitta välbefinnande och flow i din vardag. 

BLOCK 1 - TA KOMMANDOT ÖVER DIN STRESS
Utifrån egen erfarenhet delar Lottie med sig hur hennes stress eskalerade till nivåer som gjorde henne sjuk. Hon berättar om stress ur ett perspektiv som ger dig en förståelse för hur stress kan påverka ditt liv helt omedvetet. Du kommer få konkreta verktyg hur du kan göra för att minska och hantera din stress på ett bättre sätt.

Lottie Méran brinner för att hjälpa människor må bättre i sina liv. Det gör hon framförallt som livscoach, kursledare (mindfulness/compassiontrainer) och föreläsare. Lottie har 20 års erfarenhet från näringslivet där hon arbetade med marknadsföring och försäljning av kända internationella varumärken.

BLOCK 2 - FLOW I FOKUS
Med hjärnan i fokus och kroppen som nyckeln får du de 3 viktigaste stegen i att skapa flow, som vässar dig på alla områden i livet. Undvik de 3 vanligaste misstagen som görs omedvetet.

Rosario Rojas är förutom Senior Trainer hos Minds Unlimited även livscoach, mentor, föreläsare och har utbildat över 200 diplomerade mindfulnessinstruktörer på MindfulnessGruppen. Hon började sin karriär inom kultursektorn, som professionell dansare under 15 år, och fortsatte sedan inom medicin som leg. fysioterapeut och beteendevetare.
http://www.arsia.se/

BLOCK 3 - HUR DU STYR DIN HJÄRNA MOT FENOMENAL FRAMGÅNG
Vill du ha bättre självförtroende? Vill du få saker gjorda? Vill du bli av med dåliga vanor? Vill du våga mer? 

Karin Tydén, en av Europas bästa Mind Hackers som jobbat med tusentals klienter över hela världen, hjälper dig att förstå hur ditt undermedvetna fungerar och hur du bryter gamla mönster för att accelerera din personliga utveckling. Karin navigerar dig till ett helt nytt mindset i 5.ans växel. Du kan skapa bättre självförtroende och mer action i ditt liv direkt efter workshopen.
https://www.karintyden.se/

BLOCK 4 - DISKUSSIONSFORUM
Öppet för alla möjliga frågor. 

PRAKTISKT
Datum: Lördag 14 april 2018, kl 09.00-17.00 (1 timmes lunch)
Plats: Sankt Eriksgatan 63 B, Stockholm (T-bana Fridhemsplan, vid Sankt Eriksbron)
Pris: 995 kr
Sista anmälningsdatum: 28 mars 2018 
Övrigt: Medtag gärna penna och anteckningsblock.

Dörrarna öppnar 08.30 för registrering. Kom gärna i god tid, så vi kan börja kl 09.00. 

Anmälan sker här
Anmälan är bindande. Deltagarantalet är begränsat.

Visa hela inlägget »