top of page

Jag behöver någon som matar min katt


Praktisk hjälp behövs


Den kloka terapeuten, författaren och poddaren Esther Perel fångade mig med nedanstående citat.
 

Citatet tog tag i mig då vi alla har något praktiskt som vi behöver hjälp med och det är inte helt lätt att få den typen av hjälp idag. Vi hinner inte och vi orkar inte alltid hjälpa andra. Visst, vi kan lyssna, heja och peppa på avstånd, men ibland är allt vi behöver en praktisk hand. Som jag brukar säga: du kan inte heja från soffan!

 

Som terapeut/coach känner jag ofta att jag så gärna skulle vilja vara mer praktiskt med mina klienter, ta dem i handen och säga ”nu gör vi det här tillsammans”. Men det finns sällan resurser till detta. Därför är familj, vänner och omgivning så viktiga för oss när vi försöker ta oss framåt och skapa momentum. Att får något praktiskt gjort, ta några steg och klara av det, bygger vårt självförtroende, vårt mod och vår styrka.

 

Ibland vill vi ha hjälpen på ett speciellt sätt. Ibland praktiskt, ibland känslomässigt och mentalt. Du som önskar hjälp, tänk på att någon som hjälper dig praktiskt också visar omtanke. Att lyssna och prata är inte enda sättet att ge omtänksamhet och stöd och ibland inte det du behöver för att ta dig vidare. Se värdet i det praktiska.  

 

Jag är väldigt praktisk och har tidigt lärt mig att göra allt själv. Just nu är jag i livet där jag behöver praktisera på att be om och ta emot praktisk hjälp. Vilken skillnad det har gjort för mig. Jag kan slappna av mer, jag njuter av att få mer omsorg, jag ser hur det gör andra glada och jag tar mig framåt enklare. Jag önskar att jag hade tillåtit mig detta mycket tidigare.

 

Jag skrattade när jag såg den här engagerade tränaren. Han kan inte träna åt pojken, men han kan skapa momentum.


 

  • Hur skulle du kunna hjälpa någon praktiskt att skapa framåtrörelse?

  • Vad skulle du själv vilja få för praktisk hjälp för att du ska ta några steg framåt?

  • Kan du be om det?

Comments


bottom of page