top of page

Kraften i ett tackFörlåt att jag är sen. Ledsen, men jag kan inte komma ikväll. Ursäkta att jag besvärar dig, men kan du hjälpa mig? Förlåt (när du visar känslor).


Känner du igen dig?


Förlåt/ledsen/tyvärr/ursäkta har blivit de ord vi använder för att vara artiga, eller för att framställa oss själva som omtänksamma, ödmjuka, förstående. Men hur ärlig är du egentligen i din ursäkt? Du kanske inte känner dig speciellt skyldig för att du var sen, att du inte kunde komma på fredagens afterwork eller att du svarade på ett SMS först 24 timmar senare, men du vill gärna att det ska se ut så.


Det finns också många som säger förlåt, även om de egentligen inte har gjort något fel. Förlåt för att de ber om hjälp. Förlåt för att de väljer bort att träffas. Förlåt för att de visar känslor.


Själv säger jag ofta förlåt när jag frågar om hjälp. Om jag är vilse, säger jag ofta ”ursäkta mig, kan du tala om för mig var X ligger?” Eller om jag behöver hjälp i en butik kan jag säga ”ursäkta mig, kan du hjälpa mig med X?”


Är dessa ord verkligen nödvändiga för att vara artig, visa respekt och undvika konflikt? Jag tror att ibland kan förlåt/ledsen/tyvärr/ursäkta vara bra för att de indikerar hänsynsfullhet och jag har bara inte hittat ett bättre sätt att uttrycka det på. Och även om ursäkten inte är helt äkta, så kan den ändå vara meningsfull för någon annan.


Förlåt har sin plats. Att säga förlåt när man har gjort fel, visar att vi tar ansvar för det vi har gjort. Att säga förlåt kan vara ett tecken på respekt och hänsynsfullhet. Det jag tror att vi behöver vara uppmärksamma kring är att vi inte överanvänder ordet förlåt och att vi inte ursäktar oss själva hela tiden för att vi har känslor, tar plats, prioriterar oss själva, tackar nej eller behöver hjälp.


Ett bra sätt att visa att vi uppskattar andra, utan att behöva säga förlåt jämt och ständigt är ordet ”tack”. Tack signalerar tacksamhet, positivitet och erkännande. Tack lägger fokus på mottagaren, istället för avsändaren. Forskning visar att när du säger ”tack” istället för ”förlåt” kommer dina konversationer mer att handla om uppskattning, vilket boostar självkänsla, glädje och tillfredsställelse i mottagaren. Och att göra någon annan glad, värmer även ditt hjärta.


Här kommer några förslag hur du kan använda ”tack” istället för ”förlåt/ledsen/tyvärr/ursäkta”.


Ursäkta att jag är sen.

Tack för att du väntade på mig. Tåget var försenat.


Förlåt att jag gjorde fel.

Tack för att du talar om det och hjälper mig att rätta till mitt misstag.


Förlåt (när du visar känslor)

Tack för att du stöttar mig. Tack för att du lyssnar och låter mig vara äkta.


Ledsen, jag kan inte komma på fredagens afterwork.

Tack för att du tänkte på mig. Jag kommer gärna en annan gång.


Förlåt att jag stör, men skulle du kunna visa mig vägen?

Jag är vilse, och jag vore så tacksam om du kunde hjälpa mig.


Efter att personen har hjälpt dig:

Förlåt att jag störde/var till besvär.

Tack för att du hjälpte mig.

Comments


bottom of page