top of page

Känslan bakom rädslanVi är alla rädda för någonting. Och just rädslor är ett vanligt tema hos mina klienter. Det kan vara allt från praktiska rädslor som att flyga eller gå till tandläkaren, till rädslor att bli dömd, hur man uppfattas av andra, att bli avvisad eller ensamhet.

 

Det som är bra att veta med rädsla är att det oftast inte är själva situationen du är rädd för, utan känslan bakom som skrämmer dig. Situationen bara trigger den jobbiga känslan.

 

Så om du exempelvis du är rädd för att prata inför folk, så är det egentligen inte att stå på scenen framför människorna som är jobbigast, utan vad för känsla det väcker. Tanken kan säga ”tänk om det blir fel, då dömer alla mig” och känslan kan då säga ”då blir jag ledsen och känner mig värdelös”. Och det är just rädslan för känslan att vara värdelös som är jobbigast, inte att stå på scenen.

 

Du kan själv vara lite nyfiken här. Om du är rädd för något i ditt liv, vad väcks det för känsla (eller känslor) när du hamnar i den jobbiga situationen?

 

Jag hjälper dig på traven och ger dig några exempel:

 

  1. Du är rädd för att flyga. Vad tror du att det finns för känsla bakom rädslan att flyga? Tänker du att något kan hända och du kan inte kontrollera det? Kan det möjligen vara en känsla av maktlöshet? Man sitter ju fastspänd i en stol, man styr inte planet själv och man kan inte kliva av flyget mitt under resan? Om det är maktlöshet, är detta en känsla du känner igen som ett mönster i ditt liv, speciellt från när du var yngre? Kanske den känslan har satt sig väldigt hårt i dig. Då är det maktlösheten du behöver jobba med, inte rädslan att flyga. Flygresan bara triggar känslan av maktlöshet.

  2. Du tycker det är jobbigt att prata inför folk och kanske till och med undviker det. Vad tror du att det finns för känsla bakom rädslan att prata inför folk? Tänker du att du kanske blir dömd? Vad väcker det för känsla? Skuld eller skam? Att du är dålig? Misslyckad? Värdelös? Är detta en känsla du känner igen som ett mönster i ditt liv, speciellt från när du var yngre? När började du känna att du var dålig, misslyckad eller värdelös? Det är detta du behöver läka, inte rädslan att prata inför folk.

 

Det intressanta är alltså vad som finns bakom dina rädslor i olika situationer. Hur läker man dessa bakomliggande känslor? Gå till en duktig terapeut kan vara ett steg. Det finns ingen one size fits all. Men någon form av inre uppskattning, omtanke och empati behövs för att läka dessa såriga känslor.

Comments


bottom of page