Få ut din ilska på ett bra sätt

För någon vecka sedan jobbade jag med en klient som innan vår session hade varit på ett möte. Hon var allmänt irriterade på grund av mötet, men kunde inte förklara vad som hade påverkat henne. När vi gick djupare och kunde kommunicera med ilskan fick vi svar. Ilskan ville tala om för henne att det var ”för mycket”. Att många långa fullbokade dagar med mycket stress började nu ta ut sin rätt och att kroppen egentligen behövde vila. Så istället för att rikta in sig på att något var fel kring mötet eller deltagarna där, kunde vi inrikta oss på det riktiga problemet – att hon inte tog sig tid för återhämtning. Den här ilskan kallas för hälsosam ilska och den är viktig. Den försöker sätta gränser. Ilskan signalerar något viktigt för dig – exempelvis att du behöver dra en gräns mot andra eller dig själv, att du har blivit felbehandlad, att du inte tagit hand om dina behov, eller att det helt enkelt är för mycket just nu. Ilska-signalen är där för att skydda dig. Om du inte förstår din ilska är det lätt att du istället blir arg på personer eller situationer som egentligen inte har med ilskan att göra. Ungefär som när jag ibland blir arg på kundtjänst när jag tycker att de inte tar ansvar för problemet. Det rör upp en gammal ilska i mig att jag måste göra allt själv och att människor inte tar ansvar, vilket har varit en ”sanning” för mig sedan jag var liten. Min ilska är en protest mot gammal orättvisa som jag har fått jobba en hel del med för att läka. Vi som kultur hanterar dessa kraftfulla känslor – irritation, frustration, ilska och raseri – på en mängd olika sätt. Tyvärr resulterar många sätt i att vi skadar andra eller oss själva. Energin från dessa känslor bearbetas och omvandlas aldrig effektivt till vad dessa verkligen är – energi och livskraft. Långt tillbaka i tiden jagade, samlade och strövade vi runt i världen. Hoten vi mötte var verkliga och aggression behövdes för att skydda oss själva eller andra. Vi kunde kanalisera ut den ilskan genom att slå tigern eller fienden i huvudet med vår påk. Enkelt och effektivt. Detta funkar inte riktigt lika bra i nutid. Idag lever vi ett ”tryggare” liv eftersom vi, i alla fall i västvärlden, lever ett mer civiliserat liv. Men är vi egentligen tryggare? Allt fler som lider av oro och ångest indikerar på att vi kanske inte är det. Istället för tigrar och fienden, så är farorna mer subtila – räkningar, deadlines, obalanserade människor runt oss och inte minst socialt ogillande om vi beter oss ”fel”. Ilskan idag handlar därför ofta mindre om att vi är hotade rent fysiskt och mer om att vi ignorerar våra egna behov i kombination med all stress som finns runt oss. Vi kommer att bli arga när vi har ignorerat oss själva och våra egna behov för länge. Vi kommer att bli irriterade och on the edge när vi lever livet i ett högt tempo. Vi kommer att bli frustrerade när vi stöter på hinder i vår väg.
Att transformera irritation, frustration och ilska och inte bara hantera dessa är viktigt. När vi hanterar ilskan, det är då vi försöker hålla den inne, ta ett djupt andetag och skicka kärlek och ljus. Tyvärr kommer detta bara att trycka ner ilskan ännu mer och skapar obalans i nervsystemet. Att transformera ilskan är en helt annan sak. Så hur gör man det? Svaret är hälsosam ilska och aggression. Här är det bra att särskilja på begreppen. Ibland blandar vi ihop aggressivitet med att vara arg. Men ilska och vrede är känslor, aggressivitet är ett beteende. Vi kan vara arga utan att vara aggressiva och vi kan vara aggressiva utan att vara arga. Både känslan av ilska och det aggressiva beteendet behöver transformeras på rätt sätt. Inte helt enkelt, eftersom vi ofta fått höra att ilskan inte är okej eller till och med farlig att uttrycka. Vad många av oss gör istället är att snabbt stänga ner. Det kommer krävas en del tålamod och skicklighet att transformera ilskan på ett bra sätt. Och vara beredd på att det kan komma upp andra känslor samtidigt, för det kan finnas gamla minnen och orättvisor som poppar upp tillsammans med ilskan. Här får du 2 bra vardagsverktyg:
Var djuret du är. I grund och botten är vi däggdjur och vi har biologiska responser som behöver luftas. Vi har en stor neocortex som låter oss göra väldigt många fantastiska saker och som gör att vi skiljer oss från djuren, men det är också vår neocortex som stoppar våra instinktiva responser. Här kan vi lära av de andra djuren. När du känner dig arg, frustrerad, irriterad – lyft upp överläppen litegrann. Om du hade varit ett argt däggdjur hade din överläpp automatiskt lyft sig och du hade morrat. Tvinga inte upp överläppen, låt det ske naturligt. Kanske du vill morra – gör det. Kanske dina ögon drar ihop sig och blir mindre, en evolutionär respons för att får ett tydligt fokus på hotet. Känn energin i kroppen.
Vrid nacken av frustrationen. Som jag nämnde tidigare handlar ilskan ofta om att skydda oss själva. Ilskan vill skada och döda hotet. Så när din chef allt som oftast planerar dåligt och låter dig ta smällarna och jobba över för att hålla era deadlines kan det ibland kännas som om du vill vrida nacken av dem, eller hur? Istället för att få dåligt samvete över detta, kanalisera ut ilskan på ett konstruktivt sätt. Ta en handduk eller något annat som du kan rulla ihop till en lång korv, tillräckligt tjock så att dina händer får jobba för att greppa den. Ta tag i handukskorven och vrid ur den allt du kan. Ungefär som om du skulle vrida om nacken på någon. Morra! Låt frustrationen och ilskan komma ut.
Dessa två vardagsverktyg kan vara första steget att ta hand om irritation, frustration och ilska när den poppar upp i vardagen. Om du är på arbetet, gå in på toaletten eller stäng kontorsdörren. Om du är hemma, gå ut en sväng. Nyckeln i dessa två verktyg är att verkligen känna energin. Det är en biologisk drift att få ut den här energin och när den väl har fått flöda igenom kroppen och uttryckas, då kan den omvandlas till kraft, fokus och driv. Om du istället trycker ner ilskan kan den omvandlas till trötthet, vrede och hat, ångest och depression. Om det inte hjälper? Om du transformerar ilskan så snabbt det bara går efter att den har blivit triggad, är det som att dra ett varv med dammsugaren direkt när du har smulat ner golvet. Det går fort för smulorna har inte fastnat. Om ilskan fortsätter att dyka upp i tid och otid kan du titta på om du behöver sätta gränser, om någon behandlar dig illa eller om du har ignorerat dina egna behov för länge. Om ilskan fortsätter att dyka upp även efter detta, är det dags att gå på djupet och ta reda på vad ilskan signalerar och få hjälp att hitta ett sätt att transformera den på bästa sätt.