top of page

Träna upp din startmotor
Tendensen att skjuta upp svåra eller tråkiga uppgifter är universell. Att påbörja en uppgift är ofta mycket svårare än att faktiskt utföra uppgiften. När man väl har kommit igång är det oftast enklare att fortsätta. Det tuffa är alltså att starta. Så hur gör man?


Först och främst är det viktigt att veta att det kan finnas många anledningar till varför vi har svårt att börja. Vi kan känna osäkerhet, rädsla, stress eller bli överväldigade inför uppgiften. Att sätta igång kan få oss att känna oss otillräckliga, det är inte lönt, det är för svårt, jag orkar inte. Om det ligger en djupare och tuffare anledning bakom, kan du behöva hjälp av en coach eller terapeut. Om du upplever att det mest handlar om brist på motivation att sätta igång kan följande 2 tips hjälpa dig:


1. Motivation är i huvudet, ett koncept, ett begrepp. Genomförande är praktiskt. Om du har ett genomförandeproblem är det ofta för att ditt mindset kommit i vägen. Men då ska man väl jobba på sitt mindset så att man blir mer motiverad och kommer igång, kanske du tänker?

Nej. Det finns faktiskt ett effektivare sätt. Om du vill genomföra något, sluta tänk. Leta inte efter motivationen i huvudet. Stäng istället ner konversationen som pågår i ditt huvud innan den startar. Svälj inte betet. Sluta argumentera med dig själv. Fatta ett beslut kring något som du vill göra och ifrågasätt det inte. Var väldigt specifik i det du ska göra. Typ “jag ska träna imorgon kl 06.00”, “jag ska säga en sak vid nästa möte”, ”jag anmäler mig till kursen nu”. När du sedan börjar argumentera med dig själv, och jag garanterar att du kommer att göra det, ignorera det. Så fort du börjar argumentera med dig själv, ökar du risken att inte sätta igång.


2. Börja inte tänka storskaligt, mål, planer. Det första du behöver göra är att bemästra konsten att ”show up”. En vana måste först etableras, innan den kan förbättras. Du kan inte optimera förrän du blivit den personen som dyker upp. Krymp uppgiften. Börja superlitet. Så litet att du inte ens tycker det är lönt. Det du behöver träna upp är startmotorn. Så att ta på dig gympaskorna direkt på morgonen och promenera om så bara 2 minuter, eller att sätta dig vid datorn och arbeta på ditt projekt i 2 minuter, då tränar du på att starta.

留言


bottom of page