top of page

1 procent lyckligare


1 procent mer lycka räcker långt

Lyssnade på ett intressant samtal mellan Dr. Tal Ben-Shahar och Mel Robbins om definitionen av lycka, att nå lycka inte är det viktigaste, vilka element lycka innehåller och MV/MVI (Minimum Viable Improvement eller Minimum Valuable Intervention).

 

Idag vet vi genom forskning att framgång inte leder till lycka. Att checka av vissa boxar som det rätta jobbet, partnern, tjäna pengar, vara en toppstudent osv leder bara till en tillfällig spike eller topp. Tyvärr varar inte ruset. Ändå jagar många vidare och lever som att om man bara kan checka boxen, så blir man lycklig. Hur många klienter har jag inte hört säga ”om jag bara går ner i vikt, då…” eller ”bara jag får det där jobbet, då…”.

 

Det vi glömmer bort är att vårt system är byggt för STRÄVAN, inte resultatet. När vi har nått resultatet säger vårt system – check, been there, done that, nu vidare. Vi behöver acceptera vår mänskliga natur. Vi är inte kodade att nå ett konstant tillstånd av lycka för att vi har uppnått något. Vi är byggda för strävan. 

 

Att försöka uppnå något kan vara en orsak till vår olycka. Vi fokuserar på fel sak. Givetvis är lycka något att sträva efter, men forskning visar att om jag hela tiden tänker på att lycka är viktigt, då blir jag mindre lycklig. Varför? För att det är en värdering om att vi måste vara lyckliga, att vi inte är i mål och detta kan leda till press.

 

Så, hur ska vi tänka? Ska vi vilja vara lyckliga, eller inte?

Dr. Tal Ben-Shahar gör en bra liknelse med solen. Om du är ute en fin dag och vill njuta av solen, så vet du att du inte kan titta direkt på solen för då kan du skada ögonen. Men om du tittar indirekt på solen genom att se solstrålarna träffa gräset eller du känner värmen från solen, då kan du njuta av den. Det är likadant med lycka. Om du inte stirrar och fixerar dig vid lyckan, utan bryter ner det till små praktiska saker där lyckan kan spegla sig, då kan du njuta.

 

Lyckans 5 element

SPIRE-modellen är ett sätt att förklara lycka och skapa en indirekt väg att nå lycka, utan att jaga eller forcera.

 

S = spirituellt välmående. Detta betyder att göra något meningsfullt i livet, vara närvarande.

P = physical / fysiskt välmående. Prioritera näring, sömn, återhämtning, beröring.

I = intellektuellt välmående. Att vara nyfiken, lära, fördjupa dig.

R = relationellt välmående. Spendera tid med människor som du bryr dig om.

E = emotionellt välmående. Att tillåta dig själv att vara människa, att tillåta, känna och uttrycka känslor.

 

Om du inte vet hur lycka känns

Idag dominerar två modeller. Antingen tänker vi framåt och fokuserar på att nå våra mål eller så fokuserar vi på närvaro här och nu, så kallat mindfulness. Det finns dock problem med båda modellerna. De flesta av oss behöver en kombination av mål som vi vill nå och att vara i nuet. Vi behöver lite av båda. Mål betyder något, det är en del av vår mänskliga natur. Vi vill ofta växa, utvecklas, förbättra, röra oss framåt och utforska. Själva prestationen gör oss ofta inte lyckliga, existensen av mål är viktigare än att nå dem. Mål kan ge oss syfte och riktning. Brist på syfte kan göra att vi stannar upp och inte vet om vi är vilsna, sitter fast eller inte.  Mål är inte slutet, istället kan det frigöra oss att uppleva här och nu.

 

Nyckeln att känna lycka är att experimentera och se vad som fungerar för dig. Istället för att ställa dig frågan ”är jag lycklig?”, vilket kan skapa osäkerhet och en känsla av att du inte vet, fråga istället ”hur kan jag känna eller skapa mer lycka?” Då blir frågan om lycka inte så definitiv eller en linje som ska korsas. Det är här MV/MVI (Minimum Viable Improvement eller Minimum Valuable Intervention) kommer in. Vad är minimum jag kan göra för att skapa något positivt? Det behöver inte vara stort, perfekt, färdigt, bara good enough. I Japan kallar man det Kaizen (改善, "improvement"). Alltså inte hur jag blir lycklig, utan hur kan jag bli 1% mer lycklig. Släpp pressen. Släpp mållinjen. Fokusera på strävan och små mikrosteg. Låt många 1% ackumuleras.

 

Här kommer några idéer:

S = Andas djupt 1 minut, meditera 1 minut, stå barfota i gräset 1 min.

P = Dansa till en låt 2 minuter, gör något energirikt under 30 sekunder.

I  = Lär dig något, läs 1elller lyssna på något utvecklande 1 minut.

R = Ge någon en kram, SMS:a en vän, var närvarande och lyssna på någon utan att samtidigt multitaska.

E = tacksamhetsjournal, se vad du behöver göra för att må bättre istället för att bara tänka på det.

 

Låt många 1% ackumuleras och kom ihåg RRR.

 

RRR

  • Reminder (påminnelse). Ta inte saker för givet.

  • Repetition. Gör det om och om igen.

  • Ritualer. Dessa bygger nya neurala vägar.

Yorumlar


bottom of page