TÄNK PÅ VAD DU SÄGER

 

Hur känns det när du får höra:
Det som är så enkelt. Det är inte så svårt, det är bara att….. Kan du inte det?
 
Häromveckan var det en person som sa till mig ”det är jättelätt, det är ju bara att smaka sig fram” när jag skulle försöka få till en bra kryddning i en gryta. Kan nämna att jag är urusel på att laga mat. Nej, tänkte jag lite surt, det är inte bara att smaka sig fram för mig. Jag kan följa ett recept, men be mig inte free-flowa för då smakar det katastrof. Jag har inte riktigt kommit på vad som gifter sig bra i smakväg. 
 
Många gånger säger vi så till någon som kämpar med något som vi själva tycker är det mest självklara som finns att göra eller klara av. Mottagaren på andra sidan däremot (i det här fallet jag) kan uppleva sig dum och trög.
 
Självklart ligger problemet hos mig som mottagare för jag väljer att tolka det negativt, men jag skulle ändå vilja slå ett slag för att tänka efter. Att istället för att tala om för personen hur enkelt det är, vilket kan tolkas som att du borde veta, uppmuntra och erbjud din hjälp. Skippa ”det är enkelt, det är inte så svårt, det är bara att…” Säg istället ”jag hjälper dig, jag visar dig, jag lär dig”. Jag lovar, det känns bättre för mottagaren.