DET TAR 2.000 DAGAR ATT BLI "DU"

Våra första 2.000 dagar i livet (upp till ca 5 års ålder) är den period jag kallar nedladdningsperioden. Dessa 2.000 dagar formar resten av våra liv och det är här vi lär oss att förstå både oss själva och vår omvärld. Vi lär oss använda vår kropp och vår hjärna, förstå våra känslor och skapa vänskaper.
 
I dokumentären Becoming You på Apple-TV, har man följt 100 barn runt om i världen, från Nepal till Japan och Borneo och deras första 2.000 dagar på jorden. En otroligt lärorik och mycket snyggt filmad dokumentär i 6 delar. En av sakerna som fastnade hos mig var berättelsen om Ruru.
 
Ruru, en pojke från Tokyo, möter sin första utmaning som kommer att forma hans uppfattning om honom själv och hans egen kapacitet. Rurus pappa ber honom att gå och handla sushi till familjen. Ruru undrar om han ska gå själv och hans pappa säger YES, you can do it!
 
Ruru ger sig ut på Tokyos gator för att köpa sushi. Ovanligt?
 
Ruru är 3 år.
 
Nu höjer nog rätt många på ögonbrynen. I Japan är det här däremot väldigt vanligt. Det är en sed känd som ”det första ärendet”. Det är barnets första introduktion till riktigt oberoende. Ruru lär sig att han har kapaciteten att göra något han aldrig tidigare har gjort. Det är en annan pojke som kommer tillbaka, full av självförtroende. Det här är ett viktigt steg i att bygga en identitet om vem han är.
 
Nu säger jag inte att du ska släppa ut din 3-åring i stan alldeles själv för att köpa middag. Det jag däremot vill säga är att du kan utmana dina barn tidigare än du tror, när det gäller att skapa självständighet och självförtroende.
 
När jag var runt 9-10 år tränade min mamma mig i hushållsekonomi. Hon gav mig veckans hushållskassa och lät mig sköta ekonomin under hela veckan. Jag fick köpa mat, ge bensinpengar till pappa och betala småutgifter. Moroten var att jag fick behålla de pengar som blev över efter veckans slut. Gissa om jag blev bra på att titta på röda priser i matbutiken och fråga mina föräldrar om de verkligen behövde köpa vissa saker.
 
Idag kan jag se hur det har skapat en nyttig självständighet i mig, som jag är tacksam för.
 
Så vad kan du träna ditt barn, eller kanske dig själv i? Vad skulle kunna bli ”det första ärendet” i exempelvis din egen självständighet?