SE UPP MED EFFEKTIVITET


För 30 år sedan började jag jobba med TV-produktion eftersom jag älskade den kreativitet som då fanns i TV-världen. När jag slutade var det för att mycket av kreativiteten och skaparlusten hade ersatts av strömlinjeformad effektivitet och massproduktion. Det blev generellt mer och mer fokus på vinst, lägre omkostnader och mer effektivitet. Jag fastnade rejält i den fällan och jag blev väldigt duktig på att effektivisera och vinstmaximera. Att klämma in mer på mindre tid, blev en sport.

Som med allt, så har det funnit en framsida och en baksida med detta. Effektiviteten har gjort att jag har hunnit med mycket. Men det finns också nackdelar, ibland har jag prioriterat effektivitet för mycket, vilket har resulterat i mindre glädje, lust och kreativitet. Ett exempel är böcker. Jag har lyssnat mycket på ljudböcker senaste tiden. Det är effektivt. Jag kan promenera, transportera mig från A till B och samtidigt lyssna på en bok. Men jag märker också att jag inte tar till mig böcker på samma sätt som tidigare. Det är inte lika avkopplande eller roligt. Boken har mer blivit som en distraktion, att fördriva tid eller att trolla bort det dåliga vädret vid en promenad. Eller så ger det mig en effektivitetskick, jag är duktig för jag hinner med två bra saker samtidigt, exempelvis både promenad och att förkovra mig. Det blir fel intention. Därför försöker jag nu effektivisera mindre i livet. Det är galet svårt för jag är den typen som när jag går ut, gärna tar några ärenden på vägen. Eller när jag tittar på en film, gärna sveper iväg några mail. Eller staplar mina möten efter varandra, för att hinna med fler. 

När du prioriterar effektivitet för mycket, så finns det några fällor som du behöver se upp med:

  1. När du klämmer in mer, har du till slut mindre energi att göra det som är roligt.
  2. Effektiviteten splittrar ditt fokus. När du har väldigt många bollar i luften, far ditt fokus hit och dit och till slut finns risken att du får väldigt lite gjort eller att det du gör inte blir så välgjort.
  3. Effektivitet kan bli en lust- och kreativitetsdödare. Låt mig ge dig ett exempel. Maria kom till mig för hon ville prioritera sig själv mer, vilket innebar bland annat att börja träna. Maria berättade att hon hade börjat styrketräna, men inte hittade motivationen att gå till gymmet 2 gånger i veckan. Efter en stunds coachande kom vi fram till att hon älskade att dansa.

        - Så varför dansar du inte som motionsform, frågade jag?
       - Dansstudion ligger för lång bort och de dansklasser jag vill gå på är bara på kvällarna. Gymmet är mycket bättre, för dit kan               jag gå närsomhelst och det ligger nära jobbet. Och om jag skyndar mig, så kan jag klämma in min träning på lunchen,                         berättade Maria.

Maria hade valt gymmet för det var effektivare och bekvämare, inte för att hon gillade det. Några veckor senare var motivationen borta. Vi kan inte välja effektivitet före lust och glädje hur länge som helst eller inom hur många områden som helst.

Min fråga till dig är: Har du några områden där du prioriterar effektivitet före lust och glädje? Kan du börja prioritera lust och glädje inom något område?

HÄLSOTRENDERNA 2021
Spännande läsning om vad som man tror kommer att trenda allra mest under 2021 inom hälsa och fitness. Min favorit Wim Hof och hans andningstekniker ligger som nummer 1 på listan. Korta träningspass, steady-state, workcation och "nolo" är det nya. 

INSPIRERANDE KVINNOR
En härlig video om en unik by i Kenya, med enbart kvinnor. Unity Village som byn heter skapades för att kvinnorna där skulle kunna leva trygga och självständiga liv, och där de kan lära sina barn och även andra byar att kvinnor förtjänar att bli behandlade med respekt och rättvist. Vill du stötta kvinnorna kan du göra det här

Supporta någon i din närhet den här månaden!