CACAO BLISS

Som jag nämnde i förra nyhetsbrevet så kommer jag under 2020 att fokusera på att följa hjärtat. Det har inte varit helt lätt de senaste veckorna. Det gråa täcket över Skåne och därmed minimalt med soltimmar, har sänkt mig en hel del. Trött, omotiverad och less på det mesta. Därför var det en riktig pick-me-up att gå på en kakaoceremoni i helgen på Yogagården i Malmö.
Att dricka ceremoniell kakao är stor skillnad från att dricka vanlig varm choklad. Den ceremoniella kakaon växer naturligt i bland annat Guatemala och Peru och skördas för hand. Den är ganska bitter (som starkt kaffe) i smaken om man dricker den ren. Vanligt är att man blandar den rena kakaon med vatten eller havremjölk och så kryddar man den med exempelvis kanel, kardemumma, himalayasalt och lite cayennepeppar eller chili som är tändvätskan. Om man behöver söta den och det behöver definitivt jag göra, så kan man göra det med honung eller kokossocker.
Kakao är både superfood och plantmedicin. Kakao sägs ha 2.000 verksamma ämnen i sig som skapar synergieffekter i hela kroppen.
Kakao innehåller:
- Otroligt mycket antioxidanter och då speciellt flavonoider som dämpar inflammationer i kroppen.
- Teobromin som stimulerar hjärtat och blodflödet, underlättar vår andning och syresätter kroppen mer effektivt.
- Magnesium som lugnar ner och aktiverar parasympatiska nervsystemet.
- Tryptofan som gör att kroppen kan tillverka serotonin, som får oss att må bra.
- Fenyeltylamin (PEA) som gör oss glada och till och med förälskade.
Kakao frigör dessutom anandamid, även kallad ”the bliss chemical” och som reglerar känslan av lycka. Så kakao höjer energin och din hjärnkapacitet, gör dig lugnare och på bättre humör.
Som plantmedicin räknas kakaon som en hjärtöppnare. Du skapar mer självkärlek, öppenhet och empati. Kakaon är perfekt att dricka när du ska meditera. Kakaon hjälper dig att hitta din inre vishet. Du dricker din kakao, ställer frågan och så dyker svaren upp inom dig själv. Kakaon vill att du ska hitta din egen power.
Kakaon ger mer effekt om du dricker den över en längre period. Så de som druckit kakao i flera månader säger ofta, att den har förändrat deras liv på många sätt. Du kan dricka den varje dag. En liten kopp räcker.
Här köper du ceremoniell kakao i Sverige, av bästa kvalitet.
Så här gör du din kakao:
- Värm vätskan till max 60 grader.
- Lägg i kakao, salt, cayennepeppar eller chili samt dina favoritkryddor.
- Vispa tills kakaon har löst upp sig.
- Häll upp i din favoritkopp och addera sötning om du vill det.
- Tips! Vill du ha din kakao krämig häller du alla ingredienserna i en mixer och mixar till krämig konsistens, innan du häller upp den i din kopp.
Kakaoritual
- Gör i ordning din kakao.
- Välj en lugn plats. Tänd ljus och lägga fram föremål som du tycker om.
- Rena ditt space med salvia eller tänd lite rökelse.
- Sätt intentionen med din stund. Kanske ställer du en fråga till dig själv.
- Drick din kakao. Du behöver inte dricka allt på en gång.
- Blunda och meditera. Vila eller lyssna inåt och se vad som dyker upp.