sneak peak från min kommande bok 

I november släpper jag min bok MINDHACKING för rebeller (eller för dig som vill bli en…). Du får du förståelse för hur ditt undermedvetna Matrix fungerar och hur du kan hacka din egen programmering och undanröja hinder som ligger i vägen för att du ska stå i POWER och FRIHET. Boken innehåller en mängd lättillgängliga och praktiska #mindhacks för att skapa snabba och djupgående förändringar.

Här får du en första sneak peak på ett effektivt #mindhack.

TRYCK PÅ PAUSKNAPPEN
Få människor har lärt sig att hantera sina känslor. Vi får höra att vi ska lugna ner oss, kontrollera oss, slappna av eller sluta upp med det vi gör. Sällan får vi lära oss hur vi kan göra rent praktiskt. Allt som sker inne i oss är biokemi, även känslor. Ibland kan det räcka med att vi är 5 minuter försenade eller att vi spiller ut kaffet, för att vi ska rubba våra känslor och därmed vår biokemi. Visste du att ett känslotillstånd endast varar i 90 sekunder? När något händer som påverkar oss startar en 90-sekunders process i kroppen. Stresshormonet kortisol börjar spruta i vårt system, känslorna översköljer oss och kroppen hamnar i beredskapsläge. Det spännande är att efter dessa 90 sekunder är det ett val om vi stannar kvar i den emotionella loopen eller inte. Vi kan antingen fortsätta cykeln eller skifta vårt fokus till en mer positiv tankeprocess. Du kan alltså betrakta och uppleva processen, för att sedan bevittna hur den försvinner. Det är fascinerande. Om du efter 90 sekunder fortsätter att känna ilska, rädsla, besvikelse, oro och så vidare, behöver du kika på dina tankar som stimulerar kretsarna i hjärnan och skapar din reaktion om och om igen.
 
Kroppen förvarnar dig innan vågen av känslor kommer. Hur reagerar din kropp? Blir du röd? Slår hjärtat snabbare? Börjar händerna darra? Får du en knut i magen? Blir du rastlös? Studier visar att din kropp kan uppleva känslor långt innan din hjärna förstår vad det är som händer. Det gäller alltså att lägga märke till förändringarna i din kropp innan du blir ”kapad”. Hur upplever du känslan som är i antågande? För mig är det ett fladder precis nedanför bröstbenet. Jag blir rastlös och vill röra på mig.
 
Det är nu du ska trycka på pausknappen, ta kontroll över känslorna och lugna ner kroppen de första 90 sekunderna. Effektivast är att aktivera vagusnerven, kroppens längsta nerv, som egentligen består av två separata nervbanor som löper från hjärnstammen och till tarmen, och som binder samman hjärnan med alla viktiga organ i kroppen. Vagusnerven stänger av fight and flight-funktionen och hjälper dig att återta kontrollen. Det gör du genom att röra på dig, andas djupt och långsamt, få massage, meditera eller ta en kalldusch. Här kommer några hacks som du kan ta till i 90 sekunder, när kortisolet rusar runt i kroppen.
 

  • Andas djupt och långsamt. Andas in och räkna till 5, andas ut och räkna till 5. När vi andas skapar vi ett utrymme för processen. Vi kan lättare nå och förstå våra känslor och låta dem ebba ut, innan vi skapar en respons.
  • Var medveten om vad du känner, men ge inte efter för känslorna. Räkna till 90 och påminn dig själv om att du har ett val.
  • Rör på dig. Res dig upp ur stolen. Ta en promenad.
  • Skölj ansiktet, halsen eller nacken med kallt vatten.
  • Visualisera. Vilket resultat vill du ha och hur vill du må? Engagera hela hjärnan genom att aktivera alla sinnen. Vad ser, hör, känner, doftar och smakar du?

 
Prova dig fram för att hitta vad som fungerar för dig. Vad kan du göra de första 90 sekunderna för att hantera din stressrespons? Kan du känna igen den här stressreaktionen från din barndom? Behöver du bli lika stressad idag?
 
Det viktiga är att du styr processen fram till explosionen, för när du väl exploderar är det väldigt svårt att styra känslorna. Använd pausknappen, ta ett djupt andetag och låt känslorna göra sitt i 90 sekunder.
 
Efter varje tanke kommer en ny tanke, och ännu en, och en ny. Om du väljer att tänka positiva tankar, efter att du har lugnat ner din kropp, tar det faktiskt mindre än 45 sekunder att dirigera om tanken till något positivt, om du gör det aktivt. Ändra riktningen på din tanke i 45 sekunder, så kan du bryta både känslor och beteenden.