HUR DU STOPPAR SJÄLVSABOTAGE

Hur många gånger har du börjat gå till gymmet, men hittat dig själv i soffan igen några månader senare? Hur många gånger har du beslutet dig för att gå upp tidigare på morgonen, men fortsatt att snooza? Hur många jobb har du struntat i att söka, jobb du verkligen skulle vilja ha? Hur många gånger har du börjat sabotera din relation med din partner genom att börja bete dig ”underligt”?
 
Många klienter kommer till mig och säger att de självsaboterar. Det finns givetvis flera olika anledningar till att du saboterar för dig själv, men här ska du få reda på hur självsabotage oftast börjar och vad du kan göra åt det på hemmaplan.
 
Medvetna kontra undermedvetna sinnet
Forskarna påstår att den normala människan använder sitt undermedvetna sinne 95% av tiden under sin dag. Det betyder att bara 5% av dina dagliga aktiviteter kontrolleras av ditt medvetna sinne. Därför är det enkelt att säga på en medveten nivå att du vill börja träna, söka nytt jobb, äta bättre, vara lyckligare. Men om ditt undermedvetna sinne inte är programmerat för detta, kommer det att hålla dig tillbaka.
 
Dr. Bruce Lipton menar att det undermedvetna sinnet är en miljon gånger starkare än det medvetna sinnet. Föreställ dig att du rider en gigantisk elefant, där elefanten representerar det undermedvetna sinnet, och du är det medvetna sinnet som rider längs upp på toppen. Du kan kämpa väldigt mycket för att styra åt höger, men elefanten är så stor så om den vill gå till vänster, så är det inget du kan göra. Det är samma sak med vårt undermedvetna sinne som kontrollerar nästan allting vi gör.
 
När vi förstår hur starkt det undermedvetna sinnet är så blir det superklart varför vi självsaboterar. Om vi har trosföreställningar, begränsningar och idéer kring vem vi är, vad vi är värda, vad vi klarar i livet, vad vi förtjänar osv, djupt begravda i vårt undermedvetna sinne, så blir det nästan omänskligt svårt att köra över dessa programmeringar, genom vårt lilla medvetna sinne.
 
Vad det undermedvetna verkligen vill ha
Så när vi säger självsabotage, så är det helt enkelt en krock mellan det medvetnas och det undermedvetnas önskningar.
 
När vi vill göra något nytt, där vi ska riskera något, så säger det undermedvetna sinnet NEJ! Den har bara en agenda – hålla dig vid liv. Så allt nytt du vill prova på upplevs av det undermedvetna sinnet som osäkert, svårt, jobbigt, riskfyllt och säger NEJ. Ditt undermedvetna sinne bryr sig inte om att du vill bli framgångsrik, lycklig, rik, hälsosam, berömd. Det undermedvetna vill att du ska vara säker och det håller dig så långt borta från vad det anser är en fara för dig. Det är här konflikten uppstår.
 
Men om jag vill gå ned i vikt, så är det väl inget farligt, tänker du. Det beror på vad ditt undermedvetna tycker. Om ditt undermedvetna tror att gammal emotionell smärta som du tryckt ned med mat, kommer upp till ytan om du slutar att överäta och går ned i vikt, då kommer det undermedvetna att säga NEJ, vi ska inte gå ned i vikt. Eller om ditt undermedvetna har en trosföreställning att du inte är värd att ha en hälsosam kropp och må bra, då kommer det undermedvetna att säga NEJ, vi ska inte gå ned i vikt. Eller om det finns en risk att du misslyckas att gå ned i vikt och blir besviken på dig själv och därmed upplever självförakt och emotionell smärta, då kommer det undermedvetna att säga NEJ, vi ska inte gå ned i vikt.
 
Tämj elefanten
Du kan faktiskt träna upp ditt undermedvetna sinne att vara mer samarbetsvilligt. Du behöver förstå vad det är som händer inuti dig på en undermedveten nivå för att tämja den gigantiska elefanten. Fundera lite på vad det är som har hänt i ditt liv, oftast i barndomen, som gjort att du bromsar dig själv och saboterar för dig själv, inom vissa områden.
 
Det är också viktigt att förstå att vår hjärna är 2 miljoner år gammal och när den flippar ut så reagerar den fortfarande som om du sprang på savannen. Det undermedvetna sinnet är helt enkelt inte speciellt uppdaterat. Så när ditt undermedvetna sinne flippar ut, försök att förstå att det är en gammal del som inte kan se skillnaden på en framrusande tiger och en arg chef. Så observera dina tankar och se om det verkligen är så farligt som du tänker.
 
Det är inte en omedelbar fix. Att koda om sina gamla tankar tar tid, men det är absolut värt det. En snabbare väg är att komma till mig, där vi kontaktar ditt undermedvetna sinne direkt och börjar koda om.

<3 Karin