VARFÖR SKA DU AVSUTA SAKER?

Varför kommer våra hjärnor ihåg de saker vi inte har gjort, mer än de vi har åstadkommit? Det verkar som om våra hjärnor har en tendens att ständigt påminna oss om vad vi kunde ha gjort.
 
Enligt "Zeigarnik-effekten" är du mycket mer benägen att komma ihåg uppgifter du inte har slutfört, än de uppgifter du har gjort. I en studie från 1927 frågade den ryska psykologen Bluma Zeigarnik personer för att slutföra en uppsättning uppgifter. Under några av uppgifterna avbröts personerna innan de kunde slutföra. När de senare frågades om uppgifterna, så kom de ihåg i mycket högre grad de uppgifter som de avbröts i, än de kunde slutföra.
 
Det visar sig att hjärnan har ett starkt behov att slutföra vad den har börjat. När det inte kan slutföra uppgiften, fastnar hjärnan kring detta. Påträngande tankar om vad vi inte kunde avsluta dyker upp i våra tankar som ett sätt att påminna det kognitiva systemet att något fortfarande behöver avslutas. Vi behöver helt enkelt avslut.
 
Zeigarnik-effekten kan också förklara varför vi ångrar saker vi inte gjorde, mycket mer än vi ångrar saker vi gjorde. Detta kan också förklara att när vi sörjer, så fokuserar vi mer på de saker vi inte sa eller gjorde för den personen som vi har förlorat, än vad vi upplevde tillsammans med dem.
 
Detta kan också förklara varför TV har så kallade cliff hangers, när de avbryter när det är som mest spännande och låter oss tråna en hel vecka innan nästa avsnitt som vi bara måste se. Vår hjärna vill verkligen avsluta berättelserna. Jag kommer ihåg serien Lost som jag var uppslukad av och som jag tyckte avslutades på ett sätt som lämnade många frågor avslutade. Många fans var väldigt upprörda över det och det skrevs spaltkilometer om det. Man fick inget avslut. Jag kan i alla fall trösta mig själv att jag inte var så fanatisk.
 
Uppgift
Denna månad tycker jag att du ska skapa ett slut på något, vare sig det är att avsluta en relation, en uppgift, en gammal surdeg, ett mönster, eller kanske ett symboliskt avslut på något.
 
Själv ska jag ta mig an min gamla diskmaskin som jag egentligen skulle ha bytt för 6 månader sedan. Gissa om jag går och tänker på den.

 
Lycka till!

<3 Karin