VAD ÄR DIN PASSION?

 

Bara frågan väcker oro, ångest och förvirring i många. Jag kommer så väl ihåg när jag för många år sedan deltog i olika workshops med temat ”Hitta din passion”. Jag tror jag har upplevt alla känslor som finns kring den frågan – total förvirring, panik, frustration, tomhet, sorg, längtan... Många gånger gick jag hem från workshopen, inte ett dugg klarare över vad jag ville, vad som var min passion, och med det följde en känsla av uppgivenhet. Kanske jag inte har en passion? Tänk om jag aldrig hittar den?  
 
Idag tror jag att för att hitta din passion eller din riktning i livet måste du börja lyssna på dig själv. Du har en otrolig visdom inom dig och där finns svaret. Om du letar utanför dig själv, kommer du förmodligen inte hitta din passion.
 
Hur hittar du svaret inom dig?
Det jag började med var att byta ut ordet passion mot ordet energi, eftersom energi klingar bättre hos mig. Därefter började jag kartlägga vad som gav mig energi och vad som tömde mig på energi.
 
Vi har en bränsletank inom oss som antingen är tom eller full. Om den är tom känner vi oss uttömda.  Om den är full känner vi oss energirika. Så i vilken situation du än är i, vilka människor du än möter, lägg märke till om situationen eller människan gör dig energirik eller tömmer dig. Känn efter, svaret brukar komma väldigt snabbt, och då har du fått en klarhet från din inre vishet om vad du behöver göra.
 
Det enkla sättet att finna ut vem du är och vad du vill i livet, är att göra mer av de saker som fyller dig med energi. Fråga dig själv: hur kan jag göra mer av det som naturligt ger mig mer energi? När du blir energipåfylld av något, då gör du det för att det är roligt, inte för att du måste, och helt plötsligt en dag kommer du på att ”WOW, jag följer min passion”. Du har följt energin och plötsligt hittar du något där som känns extra bra. Ett tips är att hålla fältet öppet. Tänk inte alltid att passion måste vara något du arbetar med, det kan likaväl vara något du gör på din fritid, eller människor du umgås med. När du börjar göra det som ger dig mer energi, förändras hela ditt liv.
 
Själv har jag kommit på att det som ger mig mest energi nu är att resa. Jag blir så otroligt energifylld när jag vet att en resa närmar sig, jag älskar att uppleva nya saker och jag har härliga upplevelser med mig hem. Så badrumsrenoveringen får vänta ytterligare ett år. Jag prioriterar resandet. Eller som min granne så vist sa till mig häromveckan: ”Man är max 30 minuter på toa per dag, är det värt en renovering?”. Mitt svar – inte just nu i alla fall.
 
Så kolla av din bränslemätare vid olika tillfällen. Är tanken tömd, nja, ok, bra eller energifylld?
 
<3 Karin