BRAIN HACK # 1

Ljuset påverkar oss mycket. Framför allt påverkar ljuset mitokondrierna, cellernas kraftverk som skapar vår energi. Dåligt ljus = dålig mitokondriefunktion. LED-belysning och lågenergilampor innehåller mycket blått ljus och kan tyvärr försvaga mitokondriernas förmåga att skapa energi. (På senare tid har man börjat utveckla bättre och framför allt varmare LED-ljus). När dina ögon måste fungera i onaturligt ljus (som t.ex. LED), stressar och skadar det dina mitokondrier, saktar ner din energiproduktion, och ökar produktionen av fria radikaler. Detta skadar din mentala prestation jättemycket.

Många blir faktiskt trötta när de sitter länge på kontoret och det är inte alltid på grund av stressen - det kan likaväl vara belysningen. Många kontor har det som kallas JUNK-LIGHT, vilket är LED, lågenergilampor och fluorescerande lysrör. Junk-light stör vår dygnsrytm och gör att våra mitokondrier inte kan producera sin energi ordentligt. Eftersom vi är mycket inomhus under hösten och vintern, så är inomhusbelysningen extremt viktigt.

Efter att ha läst boken Headstrong av Dave Asprey så har jag gått husesyn hemma och bytt ut mina LED-lampor och lågenergilampor mot halogen som är lite bättre för mitokondrierna. Och glöm inte att gå ut i solen mitt på dagen, så dina mitokondrier får tillgång till solens fullspektrumljus. Just solljuset är det bästa för dina mitokondrier. Det gör att de effektivt kan producera den energi du behöver.

Andra ljuskällor som kan ställa till det, speciellt när du ska somna är datorn och mobilen. Ljuset från datorskärmen kan göra att hjärnan inte kan slappna av och somna, eftersom melatoninet inte kan kicka igång ordentligt. Jag har laddat ner f.lux som dimmar skärmen efterhand som timmarna går, så att på kvällen är min datorskärm mjukare i belysningen, vilket gör att melatoninet i kroppen kan bildas, vilket i sin tur gör att jag kan somna lättare. Jag har faktiskt märkt skillnad. Jag somnar snabbare. 

f.lux fungerar tyvärr inte på padda och mobil. Istället kan du aktivera nightshift, vilket jag har gjort. Då får din padda och mobil ett mjukare ljus mot kvällen. Så här gör du.

Till och med LED-lamporna på din TV, mikrovågsugnen, router osv kan störa din sömn. Så jag har köpt TrueDark dots som stänger ute alla små röda, gröna, blå lampor som lyser på alla möjliga apparater. De genomskinliga plupparna dimmar lamporna, så att ljuset från dem blir svagare, medan de svarta täcker över ljuset helt och dessa använder jag i sovrummet. 

Vill du ha mer information om ljusets betydelse och vad du kan göra, så är den här artikeln riktigt bra.