JO, SÅ ÄR DET...


 

Har du ibland hört något och tagit för givet att det är sant? Varför kollar vi inte upp om ”verkligheten” stämmer?
 
Den vanligaste orsaken är att det fungerar. Detta gäller faktiskt både människor och djur. Vi gör det som fungerar och snabbt ger oss ett resultat vi gillar.
 
Vi har en tendens att hitta enkla lösningar som kräver lite energi. Vår gamla hjärna har nämligen en mycket viktig funktion och det är att spara energi. Så enkelt är bra. Därför blir det lättare att tro på något vi hör utan att kolla upp det själv, eller att avfärda det om det motsäger det vi själv tycker.
 
Detta gäller speciellt om du har en åsikt. Du har då information som du tagit till dig vid ett antal tidigare tillfällen och då krävs det ännu mer ansträngning att börja ifrågasätta denna, för då måste du gå igenom allt det du redan bestämt dig för att det är sant. Istället är det enklare att bekräfta det du redan tycker.
 
Insikten att något som du länge trott och argumenterat för är falskt kan också skapa obehagliga känslor. Du kan också känna sig skamsen. Till exempel om du har haft en åsikt under många år, du har trott stenhårt på den och till och med argumenterat för den. Plötsligt får du information om att din världsbild inte stämmer. Det känns pinsamt, ungefär som att göra bort sig.
 
Vår undermedvetna fungerar likadant. Du har fått en åsikt kring något (ofta när du var liten), och ditt undermedvetna sparar åsikten och byter sedan inte ut den, eftersom det är för jobbigt. Det skapar också en trygghetskänsla i dig, en känsla av kontroll, att du vet hur något är och fungerar, och den tryggheten vill många helst inte byta ut. Dessutom har det undermedvetna en tendens att behålla en taktik som fungerade första gången du använde den. Ditt undermedvetna tror sedan att det här ska fungera lika bra varje gång, så du behåller din åsikt att din taktik är bra. Så om du till exempel var ledsen när du var liten och mamma gav dig en glass och du blev lite gladare, så kan det undermedvetna sedan tycka att glass är väldigt bra taktik att göra dig glad när du är ledsen. Det fungerade ju första gången, så varför bryta ett vinnande koncept. Det undermedvetna förstår inte att glassen inte gör dig glad i längden, och att du kanske nu också har gått upp i vikt på grund av all glassen, och att du blir ledsen över det. Så din gamla sanning att glass löser problem, är inte längre sann.
 
Om du har investerat mycket tid och energi för att skaffa dig en viss ståndpunkt, då kommer du förmodligen att försvara den. Till och med om den är fel. Så tänk om du i flera år har haft en åsikt att tandkräm med fluor är bra för tänderna, och så säger många forskare och läkare en dag att fluor inte är så bra, att det egentligen är väldigt giftigt. Vad skulle du göra då? Kommer du att diskvalificera studierna och säga att det inte finns tillräckligt med studier, fakta, bevis? Eller kommer du att undersöka saken och vara villig att ompröva ditt beslut angående att använda fluor?
 
Forskning visar att när vi spenderat ton med tid och pengar på något, så är det ofta svårt för oss att släppa det. Tänk bara när du köpte den där väldigt dyra TV:n en gång i tiden och nu ska du sälja den på Blocket. Du vill ha en viss summa för TV:n, men du får inte det du vill ha för den. Vad gör du? Säljer du den för en billigare summa eller säger du ”nej, jag säljer inte TV:n för den summan, den är värd mycket mer?” Och så behåller du TV:n ett tag till och hoppas att du kan sälja den för mer pengar vid ett senare tillfälle.
 
Det här gäller väldigt ofta relationer också. Jag möter ofta klienter som säger att de vill egentligen lämna relationen, men de har investerat så mycket tid och energi i den, så de kan inte bara lämna den. Det är som att säga ”jag har satt båten i sjön, så nu måste jag ro den i land”.
 
Så fråga dig själv om du har satt en båt i sjön, som du nu måste ro i land, bara för att du har investerat i båten eller roendet. Har du åsikter som ”fungerar”, men som egentligen inte är så bra för dig, men du är för lat för att byta ut dem? Eller har du åsikter som är helt fel, men du vägrar att byta ut dem, för du har investerat hela din image i dem? Är det viktigast för dig att ha rätt, eller att vara nyfiken och utvecklas?

<3 Karin