JAG ÄR SÅ HIMLA UPPTAGEN


 
Det här var jag för ett antal år sedan. Jag sa konstant ”jag är så upptagen, jag har så mycket att göra, tiden bara rinner iväg, jag hinner inte….”
 
De flesta jag möter upplever samma sak. Fullbokade almanackor, mycket att göra. Speciellt nu inför julen.
 
Men hur började det här egentligen? När blev våra almanackor överbokade, så vi inte har tid att bara sitt med människor vi gillar och ha långa, djupa diskussioner om saker som ligger nära vårt hjärta och vår själ? Långa pauser som vi inte snabbt måste fylla ut? När slutade vi ha tid att vara nyfikna och upptäcka livets alla sidor?
 
Sedan 50-talet har massor av nya teknologiska innovationer utvecklats och som vi trodde eller blev lovade skulle göra vårt liv enklare, snabbare, bekvämare. Ändå har vi inte mer fri tid idag än vi hade tidigare. Och när vi inte jobbar, hämtar barnen, shoppar eller putsar på våra saker – då är vi online. Hela. Jäkla. Tiden.
 
I min mening har vi blandat ihop att vara upptagen med produktivitet.
Att vara upptagen är ofta en form av show. Vi är upptagna med att fila på vår status, ta hand om våra saker och att hålla koll på och uppdatera våra sociala kanaler. Men att vara produktiv är något helt annat, än att vara upptagen. Produktivitet skapar fri tid att göra det som betyder något. Så idag är jag inte lika upptagen längre. Jag är istället produktiv i korta pass, så att jag sedan har jag fri tid att göra viktiga saker för mig själv.
 
Så mina frågor till dig är:

  • Är det du gör nästa timme produktivt för dig?
  • Är det ditt nästa nödvändiga steg?
  • Eller är du bara upptagen? 

 
En vanlig ursäkt många använder för att slippa att göra det man inte vill eller vågar för att nå dit man vill, är att säga ”jag är upptagen”. Då behöver du inte göra något, du kan bara prata om att du vill. Göm dig inte bakom ”jag vet inte hur” eller ”jag känner inte för det” eller ”jag har inte tid”. Fråga dig själv om du bara uppfinner saker att göra för att undvika det du verkligen behöver göra? Om du är produktiv eller bara upptagen?


<3 Karin