I SEE YOU

För några veckor sedan provade jag en teknik som gav fantastiskt genomslag på alla de personer jag testade på. Det är inte en ny teknik, och ni som jobbar med coaching eller gått någon kurs i personlig utveckling känner nog igen den i någon form. Men det fanns en liten twist i tekniken, som jag upplevde gjorde all skillnad.
 
Tekniken kan göras var som helst, när som helst och med vem som helst. Den kallas uppskattningstekniken eller som jag väljer att kalla den ”I SEE YOU”.
 
Du kan helt enkelt ändra en annan persons upplevelse av sig själv, sin omvärld och sitt problem utan att säga något alls. Inga argument, inga råd, inga tips, inga ”åh, jag förstår…”
 
Det börjar med att förstå att ditt eget tillstånd kan ändra din omvärld. Tänk dig att du är runt en förälskad person. Deras positiva energi påverkar oftast även dig positivt. När jag var ung och dejtade en del, blev jag aldrig så utbjuden eller fick så mycket beröm på arbetet, som när jag var förälskad. Tänk sedan motsatsen. Du är runt någon som är orolig eller arg. Hur ofta händer det inte att du också då blir orolig och irriterad? Vårt sinnestillstånd har en tendens att smitta. Så nu ska du få smitta på ett bra sätt.
 
När vi känner oss älskade och uppskattade händer det något magiskt. Och vi alla behöver uppleva dessa känslor, för då fylls vi på. Våra problem verkar då inte längre lika stora eller viktiga. Tänk igen på när du var förälskad, hur mycket enklare verkade inte allting? Dina vardagliga problem verkade väldigt obetydliga just då. När någon bryr sig om och uppskattar oss kan vi hantera livets upp- och nedgångar lite enklare.
 
SÅ HÄR GÖR DU
Ett tillstånd av uppskattning är något du kan skapa medvetet. Du börjar med att fokusera din uppmärksamhet utåt, mot personen som du vill uppskatta. Ge 100%! Och ja, du ska göra det även om personen gnäller och är otrevlig och pratar och pratar och pratar om sitt problem. Fokusera din uppmärksamhet och din uppskattning (eller kärlek) på två aspekter samtidigt:
 

  1. Personens essens. Alltså vem han/hon är i sin kärna. Inte människan som gnäller framför dig just nu, utan den han/hon är i sin själ, den riktiga personen.
  2. Personens skapelse, deras skapelseförmåga/kreativitet. Alltså hur unika de är, som en snöflinga, det finns ingen annan. Vilken förmåga de har att skapa, till och med dramat och gnällandet. Det är inte lidandet du uppskattar, som är ett resultat av deras skapande, utan skapandet i sig själv. Tänk vad personen har för förmåga att skapa - otroligt. Uppskatta den förmågan.

 
Ok, säger du kanske. Men om min chef är dum mot mig, så har jag inte skapat det lidandet. Fundera. Kan du ha en del i lidandet? Har du noga valt din arbetsplats, eller har du bara sett ytan när du anställdes? Har du ställt krav på vilken typ av chef och arbetsplats du vill ha, eller har du bara varit tacksam att de har valt dig och sagt JA till allt? Har du stått upp för dig själv inför din chef, eller låter du henne/honom ha fritt spelrum? Om du har lurats in i ett jobb där man marknadsfört sig på fel sätt, har du sagt det och sedan gjort en seriös ansträngning för att söka dig vidare? Eller är du en sådan som stannar kvar och gnäller, precis som i en gammal relation? (Och ja, jag har också gnällt och ibland stannar kvar för länge, så jag är inte ett dugg bättre. Numera lite visare).
 
Skapa nu ett tillstånd av absolut uppskattning, häpnad, nyfikenhet. Se hur unik och fantastisk personen är. Påhittig i att skapa sina problem. Deras kraft att skapa allt, även problem och drama. Låt denna uppskattning flöda ut tills den expanderar runt och förbi personen, deras kropp och sinne. Låt deras kropp, sinne och hjärta vara i ditt flöde av uppskattning.

Låt personen prata av sig. Säg inte ett ord. Bara låt uppskattningen flöda. Och ja, det är en rejäl utmaning om någon är riktigt gnällig och dum. Men jag lovar dig att när du praktiserat detta ett tag kommer du att uppleva magiska saker.
 
Efter en stund går luften liksom ur personen, gnället avtar och de börjar tappa bort sig kring vad de pratade om, problemet blir inte så viktigt och de börjar uppleva positiva känslor istället. Du kommer att märka att deras upplevelse och allvar blir mindre tät och tung, mindre allvarlig. Kanske du kan se eller känna en lättnad i dem. Eller så ser de lite borta ut, lite förvirrade. Bingo! Du har brutit igenom. Uppskatta deras förändring. Tillåt dem at vara exakt som de är och där de är. Ibland får du hålla på ett tag och kanske göra det flera gånger (om du nu har en riktigt envis person framför dig), men till slut går det.
 
Men om jag är så fokuserad på personen och all uppskattningen som ska flöda, så hör jag inte vad den andra säger, kanske du tänker. Det spelar ingen roll om du inte hör allt personen säger, för det handlar inte om att lyssna och svara. Det handlar enbart om att skicka uppskattning. Men vad händer om jag tappar mitt fokus? Döm inte dig själv, bara vänd tillbaka till ditt fokus på personen igen.
 
När du upplever att personen inte längre pratar så mycket om sitt problem eller att allvaret har lyfts, då kan du sluta. Om det inte fungerar efter 10 minuters lyssnande, så avbryt. Kanske inte timingen är rätt och du kan försöka igen en annan gång.
 
MISSION
Oktobers mission är att göra denna teknik på så många du kan. Maila mig när oktober månad har gått och dela med dig av din upplevelse. Jag lottar ut en session med mig i Malmö/Stockholm eller via Skype, till den person som jag tycker har den häftigaste/roligaste/varmaste eller kanske konstigaste upplevelsen.

<3 Karin