stärk självkänslan hos barnen
 


(och kanske dig själv)
 
En mamma berättade denna underbara historia för mig, och jag bara måste dela den vidare. Det är ett fantastiskt exempel på hur du kan stärka självkänslan hos dina barn och kanske du kan göra detta även för dig själv. 
 
”Min son är en underbar kille. Han är snäll, omtänksam, smart…. och ändå har han en ovana att tänka låga tankar om sig själv. Han säger ofta att han är dålig på saker, att han inte är bra nog.
 
Efter min session med dig där du lärde mig vikten av att känna att ”jag duger”, förstod jag att jag även måste lära min son detta. Och att jag måste hitta smart ett sätt att införa denna nya vana i min sons liv – att säga bra, snälla saker till sig själv.
 
En dag kom jag på denna lösning. Jag sa till min son att jag skulle ge honom 2 kronor för varje bra och snäll sak han sa om sig själv. Första gången vi gjorde övningen fick jag en chock. Han visste inte vad han skulle säga. Så jag sa till honom att repetera efter mig ”jag är bra”, ”jag duger precis som jag är”, ”jag är smart”, ”jag är hjälpsam” osv. För varje snäll sak om sig själv som han repeterade efter mig, gav jag honom 2 kronor. Jag gav honom en liten mugg och fick honom att lägga pengarna i muggen. Han frågade om han fick spendera pengarna direkt. Jag ville helst inte det, eftersom jag ville att han skulle se sina framsteg. Jag frågade honom om han kunde tänka sig att vänta en månad innan han spenderade pengarna. Det kunde han.
 
Varje dag hjälpte jag honom att säga bra och snälla saker om sig själv och jag repeterade dem tillbaka till honom. Han sa till exempel ”jag är hjälpsam”, han fick 2 kronor av mig och jag sa ”ja, du ÄR hjälpsam”. Han gillade bara att säga några få saker varje dag, så vi började med att säga en sak före skolan, en sak när han kom hem från skolan och en sak när han gick och lade sig på kvällen. 
 
Efter ett tag kunde han säga dem själv. Ibland (vilket fortfarande händer) om han hade haft en tuff dag, och jag såg att han inte kunde komma på något snällt att säga, sa jag till honom att repetera efter mig ”jag är bra precis som jag är”. Min son repeterade meningen och jag sade tillbaka ”ja, du ÄR bra precis som du är” och sedan fortsatte jag med resten av rutinen med ytterligare 3 komplimanger.
 
Ibland upplevde vi bakslag. En gång sa han till mig att han hatade mig, för att jag fick honom att göra det. Jag blev helt ställd och visste inte vad jag skulle säga. Jag tänkte ”det här fungerar inte”. Så jag sa till min man att jag inte skulle fortsätta längre med övningen. Min man frågade mig om jag tänkte låta vår tonårsson tala om för mig hur jag skulle vara förälder. Så jag beslöt mig för att ge min son lite utrymme till nästa kväll. Jag frågade honom då vänligt om han fortfarande ville göra övningen. Han sade ja.
 
En dag hände något lustigt. Min son sa ”jag är bra precis som jag är”, jag svarade ”ja, du ÄR bra precis som du är”, och gav honom pengarna. Vi fortsatte med komplimangerna och vid ett tillfälle glömde jag att säga ”ja, du ÄR……” utan gav honom bara pengarna. Min son tittade på mig och sa ”du glömde säga JA, DU ÄR…..” Då förstod jag hur viktigt det var att han inte bara sa de snälla sakerna, utan att jag också bekräftade honom. Jag hade ingen aning att det var betydelsefullt.
 
Självkomplimangerna staplades på hög och pengarna också. Vi bytte ut muggen mot en större, och en ännu större, och till slut en stor låda. Varje gång min son kommenterade hur mycket pengar han hade, svarade jag ”titta hur många bra och snälla bra saker du har sagt om dig själv”.
 
Det är underbart att se förändringarna i honom. Numera säger han nästan aldrig något negativt om sig själv. Om han gör det, så måste han säga 3 gratis (alltså inga mynt) snälla saker om sig själv. Han är numera snällare både mot sig själv och mot andra. Han är mer harmonisk och lugnare. Han tror mer på sig själv och ger inte upp vid första tecken på motstånd.
 
I förra veckan när han hällde ut sina mynt på köksbordet, räknade han dem. Han hade sagt 620 snälla saker till sig själv. 620!!!! Han brukade inte säga några alls. För pengarna ska han köpa ett av sina favoritspel.”
 
Visst är det en underbar historia! Så börja säga bra och snälla saker till dig själv. Eller hjälp dina barn, din partner, dina vänner att säga bra saker till sig själv. Själv ska jag säga snälla saker till mig själv varje dag i en hel månad och ge mig själv 5 kr för varje gång. Pengarna tänker jag skänka till välgörande ändamål.