KREATIVITET UTIFRÅN MISSTAG


 

När jag var olydig som barn, sa min mamma alltid ”vänta till pappa kommer hem”. Jag fick gå en hel dag och oroa mig för vad som skulle hända. Och jag visste att jag inte kunde påverka utgången, för det var pappa som bestämde straffet. Och styrkan i straffet berodde på vilket humör han var på just den dagen. Jag var rädd för konsekvensen och jag kände mig hjälplös eftersom jag inte kunde påverka utgången. Detta gjorde att jag i många år var rädd för att göra misstag. Jag blev perfektionist, för om jag gjorde allt perfekt, slapp jag att bli straffad. Jag utvecklade ett starkt kontrollbehov, för jag vill själv kunna styra utgången, resultatet av det jag gjorde eller inte gjorde.

Till slut låstes min kreativitet, för att när jag aldrig gjorde misstag, provade jag heller inte något nytt. Idag har min kreativitet kommit tillbaka, för idag vågar jag göra misstag, jag provar hela tiden nya saker och jag är inte rädd för att göra fel.

För någon vecka sedan så jag detta viktiga klipp från ett TED Talk med Sir Ken Robinson om just kreativitet, misstag och vår framtid.

Ha en riktigt härlig sommar och gör något kreativt. Våga prova!
.