Stärk din självkänsla

Ofta när jag jobbar med klienter som inte är motiverade att göra vissa saker i sitt liv, har de inte utvecklat en förmåga att ge sig själv näring, att ta hand om sig själv. I grund och botten handlar det ofta om att man inte värderar sig själv tillräckligt högt, man har ett lågt självvärde, en låg självkänsla. Självkänsla baseras på hur du tycker om dig själv och hur du behandlar dig själv. Självkänsla behöver odlas inom oss, det är inget som kommer utifrån. Dessutom är det färskvara och behöver, precis som träning, odlas regelbundet.

Ett sätt att odla bättre självkänsla är att hålla ditt ord till dig själv. Då blir du en pålitlig person och sådana tycker vi om. Det är gärna sådana personer vi vill vara vän med. Så ställ dig själv frågan: kan jag lita på mig själv?

Vad händer när du bryter dina löften mot dig själv? Låt oss säga att du har lovat dig själv att gå en promenad under dagen. När det är kväll har du ännu inte hunnit och när du lägger dig säger du till dig själv att du ska göra det imorgon istället. Du har inte stått vid ditt ord till dig själv. Varje gång du bryter ditt löfte mot dig själv, visar du för dig själv att du är en person man inte kan lita på, du visar dig själv att ditt ord inte är viktigt och att du inte är viktig. Detta är förödande för din självkänsla. Varje gång du gör detta bryter du ner din självkänsla en liten bit och du blir en person du inte tycker om, en sådan där som det inte går att lita på, en sådan som inte håller ord, en sådan där du inte skulle vilja vara vän med. Du börjar ogilla dig själv och ditt värde sjunker.

Ett steg i rätt riktning är att börja hålla ditt ord till dig själv. Bestäm dig för att göra en enkel sak varje dag under en viss period. Utan undantag!!! Det kan vara precis vad som helst och hur litet som helst. Eller som jag brukar säga: gör något så litet att du föraktar det, men gör det konsekvent. Det är just denna konsekventa handling som gör att du odlar din självkänsla och stärker ditt värde inför dig själv. För kom ihåg: självkänsla är någon DU skapar inifrån, det är hur DU ser på dig själv. Och även om du inte fått en bra start i livet, kanske har du en stor övervuxen trädgård eller kanske inte ens har en trädgård, kan du alltid börja odla en.

Några tips för att göra en enkel sak varje dag:

  • Bestäm vad du ska göra och under vilken period.
  • Du ska kunna göra det var som helst och när som helst.   
  • Det ska vara något som du inte redan gör idag.
  • Välja något litet och enkelt, så chansen är större att lyckas. Därefter kan du utöka.


Lycka till!