MÅL SOM MEDEL OCH SLUTMÅL

Jag ute på canyoning, GitGit Waterfalls, Bali Jag ute på canyoning, GitGit Waterfalls, Bali

Jag vaknade upp i mitt liv vid 40-årsåldern och var inte tillfredsställd längre, ville inte gå till jobbet, ville göra något annat. Jag tror det beror på att jag som många andra tvingades att välja karriär i livet, innan jag ens fick gå på Systemet. När vi är unga blandar vi gärna ihop mål som medel med slutmål. Men jag har upptäckt att det är en väldigt stor skillnad mellan dessa två mål.

Slutmål är underbara. Det är liksom slutresultatet av att vara människa. Att uppleva kärlek, se världen, lära sig något nytt, vara lycklig, bidra till planeten…

Mål som medel är mål som samhället säger att vi behöver ha på plats för att uppnå lycka. Till exempel att ta examen, få jobb på ett speciellt företag, hitta rätt partner, placera våra pengar rätt osv. Vi blir så besatta av att nå dessa mål att vi glömmer bort våra slutmål.

Jag har själv förväxlat dessa mål tidigare i mitt liv och trodde att för att jag skulle kunna uppleva saker i livet, få möjligheter i livet, så behövde jag jobba hårt och ha ett välbetalt arbete, nå en viss position osv. Jag förstod senare att det inte alls handlade om detta, istället handlade det om att verkligen uppleva livet.

Så hur hindrar du dig själv från att vakna upp vid en viss ålder och upptäcka att tagit fel beslut? Undersök och följ dina slutmål istället.

Jag har lärt mig att alla slutmål oftast faller inom någon av följande tre kategorier:

  • UPPLEVELSER
  • VÄXANDE
  • ATT BIDRA
     

Så de 3 viktigaste frågorna som du behöver ställa till dig själv är:

  • Vad vill jag uppleva i livet?
  • Hur vill jag växa?
  • Hur vill jag bidra till planeten?


Glöm mål som medel. Gå direkt till slutmålen och lägg märke till hur det öppnar upp för möjligheten att gå utanför systemet (vilket jag är en BIG FAN av). Dina svar blir som en BLUEPRINT av din själ.

Ge dig själv 90 sekunder att besvara varje fråga. Överkomplicera inte, bara låt svaret komma. Skriv, utan att tänka efter vad du skriver. Låt den kreativa högra hjärnhalvan få utlopp för sin kreativitet. Genom att sätta 90 sekunder, tvingar du dig själv att bara vara i ett flow, utan att tänka för mycket.

1. Gör en lista på alla upplevelser du vill ha i ditt liv, så att du sista dagen i ditt liv vet att du har gjort allt du vill. Skriv utifrån upplevelsen att tid och pengar inte är ett hinder. Folk du vill träffa, resor du vill göra, kärlek du vill uppleva, ha nära relationer, något med din familj, ett speciellt hem…

2. Gör en lista över alla sätt du vill växa och bli en mer kreativ människa.  Det kan vara att odla en ny egenskap, böcker vill du läsa, färdigheter du vill utveckla, språk, personlig utveckling, bättre självförtroende, börja meditera, springa ett maraton eller bara börja gå på gymmet.

3. Alla olika sätt du vill bidra till planeten. Det behöver inte vara genom pengar. Det kan lika vara något du gör. Något du skapar. Något du förmedlar.

Joina gruppen av äventyrare och börja upptäck livet.

Äventyraren Karin