FIXERING OCH OSÄKERHET

Fixering och osäkerhet har ibland starka band mellan sig. Hur då?

När vi upplever förlust av kontroll över vår situation eller våra möjligheter i livet, kan det skapa en känsla av otrygghet och osäkerhet. Vi ser då till att skapa områden som vi kan eller tror vi kan kontrollera. T.ex. vår kropp, maten, våra arbetsuppgifter, våra barn osv.

Ibland övergår kontrollen över ett specifikt område, till en fixering. Vi har superkoll och lämnar inget åt slumpen på just det området. Fixering är helt enkelt ett område där vi känner extra mycket kontroll. Vi kan inte kontrollera andra saker i vårt liv, men området vi är fixerade vid känner vi att vi kan kontrollera. Det skapar en självsäkerhet. Men den är falsk.

Äkta självsäkerhet är att vara så trygg i dig själv att du vet att oavsett vad som händer så kan du klara av det. Att veta att du har styrkan och resurserna att klara av allt oväntat som kommer i din väg. Denna inre självsäkerhet skapar lugn och trygghet hos dig. Den gör att du spar energi, eftersom du inte behöver kontrollera onödiga saker. Det blir mer vilsamt.

Det är just denna självsäkerhet som jag bygger upp hos mina klienter.