rensa i röran - dag 4

Jag har ett stash. Två lådor med skönhetsprodukter av olika slag. Produkter jag fått i present, vunnit, köpt billigt….. Förmår aldrig att slänga dem. De är ”bra att ha” grejer. 

Passade på att läsa lite om samlartvång (vilket jag inte har om ni undrar. :))

Enligt Volen Ivanov, psykolog och som skriver sin doktorsavhandling om sjukligt samlande, så skiljer man på samlartvång och sjukligt samlande. Samlartvång är när högarna är mindre och man inte har någon lust kopplad till att skaffa sakerna. Patologiskt eller sjukligt samlande är när hela hemmet är belamrat och man känner en lust att skaffa alla sakerna. 

Samlartvång är knutet till rädslan att något viktigt kan gå förlorat om man slänger sakerna. Lite av det känner jag inför att länga skönhetsprodukterna. De kan ju vara jättebra att ha vid något tillfälle. Det kan komma ett tillfälle när jag verkligen behöver dem. Faktiskt! Fast det inträffar sällan eller aldrig, utan istället får jag bara slänga produkterna när de blir för gamla. 

Så idag gör jag upp med min inre skönhetsproduktsamlare och rensar lagret och har bara det nödvändigaste kvar, saker jag faktiskt använder regelbundet. 

Vad rensar du idag?

Kommentera gärna inlägget: