rensa i röran - dag 1
 


Under hela 2014 har jag rensat, både i mig själv och i min omgivning. Blockeringar, människor, situationer, saker.... Från och med idag (måndag 22/9) tänker jag intensifiera det. Varje dag, under en månad, tänker jag aktivt rensa bort en "sak" som inte längre fyller en positiv funktion i mitt liv och/eller som blockerar mig. "Sak" kan vara precis vad som helst. Det kan vara en fysisk sak som du slänger eller skänker bort, det kan vara att ta sig förbi en blockering som t.ex. rädsla, att avsluta en dålig relation, ta bort något som stjäler tid osv. 

Jag känner starkt att detta är något jag ska göra just precis nu och syftet är att frigöra TID och ENERGI till LIVET. Jag kommer att lägga ut varje dag vad jag har gjort för att inspirera dig att haka på och rensa ut. Vem hakar på projektet RENSA I RÖRAN? All pepp är välkommet och bästa peppet för mig är när du också gör något. 

Idag är första dagen på min RENSA I RÖRAN månad. Jag började fundera redan i helgen på vad jag skulle rensa ut allra först. Direkt kom jag att tänka på Instagram. I samma stund som jag tänkte på att ta bort Insta, så väcktes det en ambivalens. Skulle jag eller skulle jag inte. Det var rätt intressant att lägga märke till hur jag velade fram och tillbaka en hel helg. Ska eller inte ska. Vad var de som väckte denna ambivalens? Jag började ställa frågor till mig själv.

  • Tittar jag mycket på Instaflödet? Nej.
  • Uppdaterar jag själv ofta? Nej.
  • Är det viktigt med likes och kommentarerna? Egentligen inte.
  • Stjäl det tid? Egentligen inte, för jag är inte där så ofta.
  • Stjäl det energi? Ja! Varför? För att det inte tillför mig något och ändå har jag det. Den känns som en belastning av något slag.


Jag funderade vidare. Jag brukar ofta se om jag kan hitta intentionen bakom varför jag gör eller inte gör saker. Så vad var intentionen med att ha Instagram? Ingen, tänkte jag först. Men då är det ju bara att stänga ner kontot. Nja….. ambivalensen ville inte släppa.

En av mina Stockholmsklienter igår gav mig ledtråden. Vi jobbade med hennes självkänsla och vi kom på att hon hade svårt att skilja på sak och person. Exempel: Hon gillade att titta på Formel 1. Om någon sa till henne ”hur kan du titta på Formel 1, det som är så tråkigt”, upplevde hon det som kritik mot henne personligen. Hur kunde hon vara så tråkig? Hon måste ju vara tråkig, eftersom hon såg på en tråkig sport.

Detta träffade en nerv hos mig. Jag vill vara en person som ligger i framkant, som hänger med, som tar till sig nya saker, som utvecklas. För vem vill vara ute, tråkig? Om man är på Insta hänger man med, är tydligen min sanning. Jag kommer ihåg för många år sedan när Facebook var nytt. En arbetskamrat frågade mig med höjda ögonbryn: Har du inte FB? Och just de där höjda ögonbrynen tror jag gav mig en signal att jag inte hängde med eller låg i framkant. Givetvis hade jag FB några dagar senare. Idag känner jag att FB fyller en bra funktion i mitt liv, det ger mig möjlighet att hålla kontakten med folk, sprida kunskap, interagera och lära mig.

Intentionen med Insta har varit att känna att jag hänger med, tar till mig nya saker, utvecklas. Jag bekräftar min tro om mig själv. Istället väljer jag nu att se att jag hänger med och utvecklas som människa hela tiden, oavsett om jag tar till mig alla nyheter eller inte. Så hejdå Instagram. För tillfället eller för alltid vet jag inte, men i alla fall just nu.

(PS. Nu säger jag inte att det är dåligt att vara på Instagram, men just för mig var det inte rätt just nu.)

Vad rensar du idag? 

Kommentera gärna inlägget: