Dåliga känslor är inte så dåliga

Vi pratar ofta om bra och dåliga känslor. Jag tror att många av våra så kallade negativa känslor ofta är missförstådda och inte så dåliga som vi tror.  

Alla känslor är hälsosamma, eftersom alla känslor egentligen är information. Information om något som känns bra, eller något som behöver ändras. När du börjar se känslor som information kan du lättare navigera i vad som är bra respektive dåligt för dig. Du blir mer emotionellt intelligent.

Det som inte är bra är om vi trycker ned känslorna. Effekten av att trycka ned känslor kan bli en obehaglig konsekvens. Du blir uppäten inifrån!

Här kommer några exempel:

Ta till exempel ilska. Det är en naturlig hälsosam känsla som i vissa situationer kan ge dig kraften att sätta ner foten när du blir orättvist behandlad. Då är ilskan väldigt bra att ha. Trycker du däremot ned ilskan förvandlas den till raseri, bitterhet eller passiv aggressivitet. Du känner den hela tiden och den äter upp dig från insidan. Detta är ohälsosamt. När vi är arga trycks även glädjen ned samtidigt. Vi tillåter oss helt enkelt inte att vara helt fria att känna glädjen. Nedtryckt glädje utvecklas till att vi blir osjälvständiga, krävande – vi blir ”needy”. Vi behöver få något från någon annan, vi blir som vampyrer.

Rädsla är en annan känsla som ofta trycks ned. Rädslan är dock en viktig försvarsmekanism. Rädslan gör oss aktiva, utan att tänka så mycket. Om du däremot trycker ned rädslan utvecklas den till panik, vilket inte är bra eftersom den paralyserar dig, vilket är motsatsen till vad rädslan ska göra. Den ska driva dig, men vid panik fryser du stället, du går in i chock.

Att vara ledsen är helt naturligt när det inte blev som du hade tänkt dig, eller om du förlorar något/någon. Vår möjlighet att känna oss ledsna öppnar också upp för empatin. När vi äger känslan, utan att traumatisera den, så är sorgen renande. Men när du trycker ned sorgen och inte tillåter dig att känna den, utvecklas den till depression.

Något intressant jag har upptäckt i mitt terapiarbete som coach är att depression ofta är frånvaro av känslor. Det är väldigt deprimerande att inte känna något. Visst, när du är deprimerad lider du, men det är ett lidande över att du känner dig hjälplös över att du inte kan fylla ditt inre svarta hål.

Avund är en känsla som vi ofta skäms över, men avund är naturligt. Det inspirerar dig att sträva och göra något åt saken för att få det som andra har. Om du däremot trycker ned din avund blir du missunnsam och bitter över det andra har. Istället för att inspireras kan det uppstå en känsla av att vilja skada den andra personen på något sätt.

Det är när känslorna inte är inne i ett flow, när de stagnerar, som de blir knepiga. Det är inte känslan som är negativ, utan snarare att det blir ett negativt resultat när känslan inte får upplevas. Så känn och äg dina känslor istället för att skapa en nedryckt version av dem.

Som coach hjälper jag dig att förstå dina känslor. 

Kommentera gärna inlägget: