Smitta ditt barn med hög självkänsla

Självkänsla baseras på hur du behandlar dig själv, vilken inställning du har till dig själv, vad du tänker om dig själv. Självkänsla odlas inifrån oss själva, det är inget som kommer utifrån och har inget eller väldigt lite att göra med våra prestationer. Dessutom är god självkänsla en färskvara och behöver, precis som träning, odlas regelbundet.

Tankemönster går i arv från generation till generation eftersom barn som bekant gör som vi gör och inte som vi säger. Barn plockar upp vad du som förälder säger om dig själv och om världen och börjar tänka likadant. Föräldrar med låg självkänsla har förmodligen utvecklat en del dåliga vanor som fortsätter att hålla självkänslan nere. Barn tar efter föräldrarnas sätt att tänka, tala och att vara – vad de gör och vad de undviker att göra.

Det viktigaste du kan göra för att hjälpa ditt barn att ha hög självkänsla är att hålla din egen självkänsla på topp. För att smitta dina barn med hög självkänsla kan du:

  1. Ett sätt att stärka din självkänsla är att hålla ditt ord till dig själv. Vi tycker om människor vi kan lita på, människor som står vid sitt ord. Varje gång du bryter ditt löfte mot dig själv, visar du för dig själv att du inte är en person man kan lita på och detta är förödande för din självkänsla. Börja alltså med att hålla ditt ord till dig själv. Bestäm dig för att göra en enkel sak varje dag för dig själv, under en viss period. Utan undantag!!! Det kan vara precis vad som helst och hur litet som helst. Det är just denna konsekventa handling som gör att du odlar din självkänsla och stärker ditt värde inför dig själv.
  2. Säg positiva saker om dig själv. Se vad du har gjort bra.
  3. Låt dig inte bli illa behandlad. Om ditt barn är arg och inte respekterar dig, säg “Jag accepterar inte att du gör så här” och gå därifrån. Förhoppningsvis kommer ditt barn att göra likadant när han/hon stöter på mobbare.
     

Som coach hjälper jag dig att utvecklas. Maila mig coach malmö och boka en session. 

Kommentera gärna inlägget: