EN MAXIMIZER eller en SATISFICER?En MAXIMIZER vill vara säker på att denne har tagit rätt beslut. Enda sättet att göra detta är att kolla alla alternativ. Maximering fungerar bra som en beslutsfattande strategi när du bara har några få valmöjligheter, men blir snabbt opraktiskt om antalet valmöjligheter växer.

Alternativet är att bli en SATISFICER. Det innebär att du är nöjd med något som är tillräckligt bra och inte oroar dig för möjligheten att det kanske finns något bättre alternativ. En SATISFICER beslutar sig för ett antal kriterium och letar tills hon finner något som möter dessa och slutar sedan leta.

Rätt beslut kan bli en ”never ending story” för en MAXIMIZER
En MAXIMIZER fortsätter även efter valet är gjort, att tänka på möjligheter man inte hade tid att undersöka. Det tillkommer hela tiden ny information som gör att MAXIMIZERN har svårt att helt och fullt stå för sitt beslut. Som MAXIMIZER upplever man ofta osäkerhet om man gjorde rätt och känner oftare en ovilja eller osäkerhet att ta ett beslut. Ju fler valmöjligheter man tittar på, desto enklare blir det att föreställa sig alternativ som inte ens existerar, men som kombinerar alla de bästa dragen i varje alternativ.  Det är troligare att en MAXIMIZER känner mindre tillfredsställelse när de har gjort sitt val, även om de objektivt sett ofta har gjort ett bättre val.

För en MAXIMIZER är allt en tävling
MAXIMIZERS är väldigt tävlingsinriktade. Att veta att någon annan har gjort bättre gör det svårt för en MAXIMIZER att känna sig nöjd med sitt eget resultat, även om resultatet varit jättebra. Detta gör att MAXIMIZERS ofta upplever mindre tillfredsställelse i livet, är mindre lyckliga, mindre optimistiska och mer deprimerade än SATISFICERS.

Hur vet du om du är en MAXIMIZER eller inte?

Några frågor som kan avgöra om du är en MAXIMIZER eller inte:
  1. När du gör ett val, hur ofta är du nyfiken på vad som hade hänt om du hade valt annorlunda?
  2. Hur ofta känner du dig nöjd med ditt val, tills du upptäcker att det kanske hade funnits något bättre?
  3. Letar du alltid efter bättre möjligheter, ett bättre jobb, en bättre partner…?
  4. Hur skulle du känna om du nöjde dig med näst bäst?

Känn dig mer tillfredsställd med din insats och dina val
För ett par veckor sedan såg jag några minuter på TV-serien Ullared. Ola-Conny och Morgan skulle köpa badbyxor inför årets strandhäng. Morgan står länge och väljer mellan olika badbyxor medan Ola-Conny tar första bästa badbyxa, kollar storleken och slänger ner den i korgen. Så kan du väl inte göra, menar Morgan. Jodå, säger Ola-Conny och menar att vissa saker inte är så viktiga och då behöver man inte ödsla tid på det. Bra tänkt!

Det kan vara bra att tänka på att det oftast inte är det objektiva resultatet av beslutet som är viktigast, utan det subjektiva resultatet eller din så kallade upplevelse av resultatet. Eftersom ett hav av möjligheter vanligtvis leder till sämre upplevelse av resultatet, är det bättre att nobba vissa valmöjligheter och strama åt antalet valmöjligheter vi väljer mellan. Korta ner eller eliminera helt överläggningar kring beslut som inte är viktiga för dig. Lär dig att acceptera att något är bra nog. Tänk inte på de valmöjligheter du ratar och hur bra eventuellt dessa hade varit. Se det positiva i ditt val, istället för att se det som inte är bra.

Ett annat sätt att göra ett bra val är att ställa sig frågan: Vilket beslut får mig att känna mig mest glad? 


 

 

Kommentera gärna inlägget: