Litar du på din magkänsla?

Det finns ett nätverk av neuroner i vår hjärna som fungerar som små datorer och bearbetar all information som kommer in. Men visste du att vi också har neurala processorer runt hjärtat och våra tarmar, som bearbetar information på väldigt komplexa sätt. Dessa informationsprocessorer som finns i våra interna organ i kroppen är inte rationella eller logiska. Men de bearbetar information och skickar sedan signaler från kroppen, via ryggmärgen och upp till vår hjärna. Dessa signaler skapar sedan en känsla och en reaktion.

Den information som skickas från de neurala processorerna runt hjärtat och våra tarmar, brukar vi kalla för magkänsla eller att vi känner i hjärtat vad vi ska eller inte ska göra, vad som är rätt eller fel, bra eller dåligt, tryggt eller osäkert.

Ofta är dessa känslor viktiga att lyssna på, eftersom kroppen är vis. Men ibland kan det vara bra att analysera känslan innan vi agerar.

Om du till exempel har blivit biten av en hund eller nedslagen av en skäggig man någon gång, varje gång du sedan ser en hund eller en skäggig man gå förbi kommer din magkänsla att säga ”NEJ, FARLIGT, BORT HÄRIFRÅN”. Denna negativa känsla är baserad på en tidigare traumatisk händelse. Det är kanske inte realistiskt att bli rädd för hundar och skäggiga män varje gång, eftersom inte alla hundar och skäggiga män är farliga. Här behöver du tänka efter om situationen är farlig för dig just nu och inte bara reagera per automatik.  

Kommentera gärna inlägget: