Odla din inre trädgård

Att ta hand om sig själv. Ofta när jag jobbar med klienter som inte är motiverade att göra vissa saker i sitt liv, har de inte utvecklat en förmåga att ge sig själv näring, att ta hand om sig själv. I grund och botten handlar detta ofta om att man inte värderar sig själv tillräckligt högt, man har låg självkänsla. Självkänsla baseras på hur du behandlar dig själv och vilken inställning du har till dig själv. Självkänsla odlas inifrån oss själva, det är inget som kommer utifrån och har inget eller väldigt lite att göra med våra prestationer. Dessutom är god självkänsla en färskvara och behöver, precis som träning, odlas regelbundet.

Ett sätt att stärka din självkänsla är att hålla ditt ord till dig själv. Vi tycker om människor vi kan lita på, människor som står vid sitt ord. Det är sådana människor vi gärna vill vara vän med. Men den viktigaste frågan är: kan jag lita på mig själv? Låt oss säga att du har lovat dig själv att gå en promenad under dagen. När kvällen kommer har du ännu inte hunnit ta din promenad och när du går till sängs säger du till dig själv: jag gör det imorgon istället. Vad händer när du bryter dina löften mot dig själv? Varje gång du bryter ditt löfte mot dig själv, visar du för dig själv att du inte är en person man kan lita på och detta är förödande för din självkänsla. Varje gång du inte står vid ditt ord till dig själv, bryter du ner din självkänsla en liten bit. Du blir en person du inte tycker om, en sån där som det inte går att lita på, en sån där du aldrig skulle vilja vän med. Du börjar ogilla dig själv och ditt värde sjunker.

Ett steg i rätt riktning är att börja hålla ditt ord till dig själv. Bestäm dig för att göra en enkel sak varje dag för dig själv, under en viss period. Utan undantag!!! Det kan vara precis vad som helst och hur litet som helst. Eller som jag brukar säga: gör något så litet att du föraktar det, men gör det konsekvent. Det är just denna konsekventa handling som gör att du odlar din självkänsla och stärker ditt värde inför dig själv. För kom ihåg: självkänsla är något DU skapar inifrån, det är hur DU ser på dig själv. Och även om du inte fått en bra start i livet, du har en stor förvildad trädgård eller kanske inte ens har en trädgård, kan du alltid börja odla en.


Tänk på att det du bestämmer dig för att göra varje dag ska vara något du inte redan gör idag. Du ska också kunna göra det var som helst och när som helst.   

Kommentera gärna inlägget: