Några sanningar om rädsla
Du kan inte vänta ut rädslan
Rädslan försvinner inte för att du väntar. Varje gång du gör något utanför din bekvämlighetszon, varje gång du provar något nytt, varje gång du ger dig ut på okänt vatten, kommer du att uppleva rädsla (om du nu inte är totalt känslomässigt avstängd). Till och med adrenalinjunkies, som till exempel äventyrare, erkänner att de känner rädsla inför att spränga nya gränser. Om du tror att du kan vänta tills du känner dig mer säker, då kan du vänta mycket länge. Risken är också att din rädsla växer (den har en tendens att göra det) och då blir du ännu mer ovillig att göra något nytt.
Gör det du är rädd för och bli av med rädslan
När du gör det du är rädd för tillräckligt många gånger, så blir du inte rädd längre. Du upptäcker att det inte var så farligt och blir modigare och modigare. Du upplever också ofta en lättnad att du äntligen har gjort det., eftersom en massa energi frigörs. Energi som du inte längre använder för att oroa dig inför situationen. Och så upplever du stolthet. Du gjorde det! Hur många gånger har du inte gjort något som du varit rädd för, bara för att tänka efteråt ”varför gjorde jag inte detta tidigare?”
Du är inte ensam om att vara rädd
Det är genetiskt inbyggt i oss alla att vara rädda och försiktiga när vi ska närma oss något nytt. Det är vår överlevnadsinstinkt som vill försäkra sig om att vi inte ger oss in i något där vi kan skada oss, vare sig det är fysiskt eller mentalt och känslomässigt. Genom uppfostran och annan påverkan kan sedan vår rädsla vara större eller mindre i olika sammanhang. Har vi haft ängsliga föräldrar som jämt och ständigt påtalat alla eventuella faror i livet när vi var små, eller som genom eget exempel visat oss att det är bäst att sitta still i båten, då är vi mindre benägna att utmana oss själva och ge oss in på okänt territorium.
Vem är herre på täppan?
Många människor som vill ha eller säger sig ha stark kontroll, glömmer bort att rädsla ofta kontrollerar dem och deras liv. Dessa människor vill ofta kontrollera sin omgivning, för att känna sig trygga. Alltså, rädslan regerar i deras liv. Om du inte utmanar dina rädslor skapar du en större och djupare rädsla och det är rädslan att du inte kan påverka ditt liv. Den rädslan leder till känslor av meningslöshet och maktlöshet. När du istället trotsar rädslan visar du för dig själv att du har äkta kontroll. Att du inte är ett offer för din egen rädsla. Att du är herre i ditt eget hus och inte låter dig skrämmas av dina hyresgäster (dina känslor).
En bra bok om rädsla och hur du övervinner den är ”Feel the fear and do it anyway” av Susan Jeffers.