Rädsla kan raderas från hjärnan

Ny forskning vid Uppsala universitet visar att rädsla som kopplas till ett visst minne kan försvinna.


Man lät två grupper titta på en bild, samtidigt som de fick en elstöt. Personerna kopplar bilden till obehaget och hjärnan blir rädd för bilden.


Det man upptäckte var att minnet kan göras instabilt genom att helt enkelt minnas det igen och sedan tillföra ny information. Det kallas för rekonsolidering (att på nytt befästa ett intryck i minnet). Man kan då störa processen och i det här fallet ta bort rädslan som kopplats till minnet. Personen glömmer inte bort det som hänt, med rädslan till minnet neutraliseras.


Grupperna fick se bilden som framkallade obehaget. När minnet var instabilt fick den ena gruppen se bilden flera gånger igen (utan elstötar), och rädslan försvann. Den andra gruppen fick istället låta minnet stabiliseras, innan de fick se bilden igen flera gånger. Rädslan försvann inte.
Med en magnetkamera kunde man se vad som hänt i hjärnan på de personer där rädslan var borta och det är troligt att minnesspåret försvann från den delen av hjärnan som heter amygdala, ett område som lagrar rädslor. Man vet inte om minnet av rädslan är borta för alltid, men man kunde inte se något spår av rädsla i hjärnan.


Slutsatserna kring forskningen ska publiceras i tidskriften Science och är en del av en avhandling av Thomas Ågrens, doktorand i psykologi.


Källa: TT


Detta påminner mycket av det jag gör i hypnos. Jag går tillbaka till minnet som startade den negativa känslan och gör en rekonsolidering genom att tillföra ny information. Spännande att man nu forskar på detta.

Kommentera gärna inlägget: