Hypnos kan hjälpa mot vallningar

Övergångsåldern kan ge många jobbiga symtom – vallningar, torra slemhinnor, nattsvettningar och sömnlöshet. Ny studie visar att hypnos kan lindra klimakteriebesvären. I den första vetenskapliga studien på området visar det sig att hypnos kan reducera antalet vallningar med hela 75% (Dailymail.co.uk).


Studien har gjorts av University of Texas och Baylor University i USA. Man delade upp en samling kvinnor i övergångsåldern i två grupper. Den ena gruppen fick hypnos och den andra gruppen gick i läkarsamtal. Sessionerna pågick fem dagar i veckan under en period på 12 veckor. Utöver detta fick försökspersonerna lyssna på hypnosinspelningar respektive inspelningar med information kring vallningar.


Vallningarna reducerades med upp till 75% för de kvinnor som blev hypnotiserade, medan den andra gruppen som fick information minskade sina vallningar med 13%. Förutom att hypnosen hjälpte mot vallningarna meddelade försökspersonerna att de också sov bättre och upplevde färre besvär i vardagen.


Forskarna är inte säkra på vad förklaringen till hypnosens positiva effekt är, men menar att hypnosen påverkar det parasympatiska nervsystemet som spelar en stor roll när det gäller vallningar.

Kommentera gärna inlägget: