Fobi hypnos

Fobier uppstår oftast av en obehaglig upplevelse med kraftig stimuli och respons. Upplevelsen innehåller alltid ett överraskningsmoment, vi får en känslomässig chock och vi upplever att vi tappar kontrollen. Oftast har upplevelsen inträffat mer än en gång. Vi förstärker sedan rädslan ytterligare varje gång vi tänker på vår fobi eller upplever det vi fruktar.


Fobi kan också vara en rädsla för vad som kan hända. Detta är vanligt vid till exempel flygrädsla. I många fall har klienten aldrig varit med om en obehaglig upplevelse, det är snarare en rädsla för vad som kan hända och där klienten upplever att denne inte kan påverka situationen.


Kan man bota fobi?
Vi använder inte ordet bota, det gör man bara när det gäller sjukdomar. Här handlar det om en händelse eller händelser där man fått en negativ upplevelse. Men man kan definitivt bli av med sin fobi. Under en fobi behandling med hypnos kodar vi om upplevelsen, så att den blir neutral. Minnet av händelsen finns kvar, men känslorna som är kopplade till händelsen är neutraliserade och påverkar dig inte längre.


Meningen är inte att du ska älska till exempel spindlar eller ens gilla dem efter en session. Meningen är att du utan att bli upprörd kan notera att de finns där och schasa bort dem om det behövs.


Kan man bota fobier som är så allvarliga att man inte kan fungera normalt?
När man pratar om allvarliga fobier, pratar man ofta om till exempel social fobi som gör att man isolerar sig helt och blir deprimerad. Dessa typer av fobier kan man definitivt få rätsida på. Dock kan det behövas mer än en session.


Läs några klientexempel inom fobi hypnos.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv