Att bryta gamla vanor

Hjärnan är programmerad att skapa vanor av det mesta vi gör. Du tar samma väg till jobbet varje dag, du har en viss morgonrutin i badrummet... Hjärnan automatiserar så mycket som möjligt för att bespara oss onödigt tankearbete i alla våra vardagliga sysslor. Det är faktiskt bara 1-15% av tiden som vi tänker på vad vi gör. Resten är grundmurade vanor som är hårt länkade till varandra i långa kedjor som tillsammans bildar en vaneväv.


Det är därför det är svårt att ändra en vana. Ta till exempel att gå ned i vikt. När du bantar tar du tag i en enskild ovana och bryter den. Du slutar till exempel att äta godis, men du glömmer att äta godis hänger ihop med en hel rad andra vanor: att titta på TV, att varva ned, att njuta, som belöning osv. Det går inte att bara att ge sig på en tråd i väven. Du behöver ändra hela väven.


Vaneväven styr dock inte bara vårt beteende, utan även hur vi tänker och känner. Du tänker samma tankar om och om igen och du reagerar på samma sätt om och om igen. Hur gör du då för att trassla dig ur vaneväven? Bli mer flexibel! När du öppnar dig för nya tankar, känslor och beteenden bryter du länkarna i vaneväven.


Här får du 4 tips av mig hur du enkelt kan skapa nya vanor och öppna upp för nya idéer och upplevelser.

  1. Stäng av TV:n och/eller datorn varje dag i en vecka. Gör något annat. Och gör inte något du måste, gör något roligt.
  2. Promenera 10 minuter varje dag i en månad. Det finns ingen som inte kan avvara 10 minuter per dag. Gå inte samma väg varje gång.
  3. Öva på att agera istället för att bara reagera. Agera på ett nytt sätt i en specifik situation varje dag i en vecka. Se vad som händer med situationen/personen. Kanske blir utgången en helt annan.
  4. Utmana dig själv en gång i veckan under en månad. Gör något som du normalt inte skulle göra. Var modig!

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv