5 saker människor ångrar på dödsbädden

Hittade en intressant artikel på SVT.se om den australienska sjuksköterskan Bronnie Ware som precis gett ut boken "The top five regrets of the dying". Under sitt arbete har hon kommit kontakt med många döende patienter och började föra anteckningar om tankar och funderingar många människor har innan de dör.

Hon fann att det vanligaste människor ångrar med sina liv är att de inte vågade leva sitt liv som de ville, utan levde efter andra människors förväntningar.


Näst högst upp på listan var att man önskade att man inte hade jobbat så mycket.

 

På tredje plats kom ångern att man inte hade modet att uttrycka sina känslor. Bronnie Ware skriver i sin bok: "Många människor tryckte undan sina känslor för att hålla sams med andra. Som ett resultat av det nöjde de sig med en medioker existens och utvecklades aldrig till vad de hade kunnat bli. Många utvecklade sjukdomar på grund av den bitterhet och den frustration detta innebar".


Nummer fyra var att man ångrade att man inte hållit kontakten med sina vänner och gett vänskaper den tid och ansträngning som krävs.


Sist på listan fanns ånger över att man inte tillåtit sig att vara lycklig.


Att inte våga leva sitt liv som man vill skapar sorg, frustration och till sist meningslöshet. I mitt möte med klienter upplever jag att rädslan oftast är det största hindret. Vad ska andra säga? Jag kan inte bara släppa allt. Jag vet inte ens vad jag själv vill. Det kommer inte att fungera om jag gör som jag vill. Jag ser ingen lösning. Detta hör jag ofta.


Att vara lycklig är ett val vi kan göra. Ett steg mot lycka är att börja förändra en sak i taget. Och precis som Rubiks kub – när vi vrider ett varv sätter vi igång en serie förändringar och förändrar hela spelplanen.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv