Hur väl känner du dig själv?





Ibland är det oerhört frustrerande att vi bara tillgång till delar av vårt sinne. Resten, det undermedvetna, gör ibland saker vi inte förstår och ofta inte alls har begärt.
Freud trodde att vi kunde rota runt och gräva upp saker som skulle hjälpa oss att förstå oss själva. Moderna teoretiker ser istället stora delar av sinnet som stängt. Du kan inte kika in och se vad som händer. Det är den ökända svarta lådan. Tanken att stora delar av vårt sinne inte kan nås är ibland ok för mig. Men vissa delar skulle vara intressanta att veta mer om för att lära känna mig själv bättre.
Här är tre exempel på områden där vår självkännedom är relativt låg:
1. Personlighet
Ofta är du ganska säker på att du kan beskriva din personlighet för någon annan, eller hur? Du vet om du är utåtriktad, noggrann, positiv, envis osv. Var inte så säker. När människors personligheter mäts indirekt, det vill säga genom att se vad de gör, snarare än vad de säger att de gör, är samstämmigheten ganska låg. Vi tycks veta något om vår egen personlighet, men inte lika mycket som vi vill tro.
2. Attityder
Precis som med personligheten, skiljer sig även människors medvetna och omedvetna attityder åt. Vi ljuger ibland om våra attityder så att det ser bättre ut, men det är mycket mer än så. Studier visar att vi tycks ha omedvetna attityder som medvetet vi vet mycket lite om.
3. Självkänsla
Kanske detta är det märkligaste fenomenet av alla. Visst brukar vi veta hur stark vår självkänsla är? Nja, psykologer har använt metoder för mätning av självkänslan indirekt och sedan jämfört den med vad vi uttryckligen säger. De har hittat endast mycket svaga kopplingar mellan de två och vissa studier finner inget samband alls. Det verkar nästan otroligt att vi inte är medvetna om hur hög vår egen självkänsla är, men så är det.
Vägen till självkännedom
Så, tänk om vi vill få mer exakt information om oss själva. Det är inte lätt eftersom det undermedvetna är svårt att nå. Ett sätt är att pussla ihop olika bitar av bevis som vi har tillgång till. Det blir många hit and miss och det är anledningen till att vi ofta tycker att det är svårt att förstå oss själva. Sedan är det inte speciellt produktivt att analysera för mycket. Ta till exempel känslor. Studier visar att när människor försöker analysera orsakerna till sina känslor, känner de sig mindre nöjda. Att fokusera för mycket på negativa känslor kan förvärra och minska vår förmåga att hitta lösningar.
Ett sätt att nå det undermedvetna är via hypnos. Där kan du få direkt access till vissa delar som rör dina känslominnen, vanor, tankar och beteenden. Istället för att analysera ditt problem, laddar du ur känslan kring situationen och symtomen på problemet upphör. När känslan inte längre finns, behöver du inte reagera eller agera utifrån den.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Bloggarkiv
- ▼ 2023 (2)
- ► 2022 (11)
- ► 2021 (14)
- ► 2020 (7)
- ► 2019 (3)
- ► 2018 (14)
- ► 2017 (13)
- ► 2016 (13)
- ► 2015 (16)
- ► 2014 (50)
- ► 2013 (21)
-
►
2012 (51)
- ► december (1)
- ► november (2)
- ► oktober (6)
- ► september (4)
- ► augusti (5)
-
►
juli (18)
- Hypnos är hett bland kändisarna
- Meningen med livet på 563 tecken
- Jag är en slash worker
- Uppkomsten av ordet hypnos
- Stress behandling med hypnos
- Depression behandling
- Gå ned i vikt hypnos
- Personlig utveckling med hypnos
- Mental träning idrott
- Mental träning sport hypnos
- Hypnos är mental träning i 5:ans växel
- Fobi hypnos
- Rökning hypnos
- ► juni (3)
- ► maj (3)
- ► april (2)
- ► mars (2)
- ► februari (1)
- ► januari (4)
- ► 2011 (97)
- ► 2010 (108)