Blicken visar att hypnos existerar

I mer än 100 år har forskarna debatterat om det existerar ett speciellt hypnotisk tillstånd eller om hela fenomenet kan förklaras med individens mentala föreställningsförmåga och något som alltid sker i ett normalt vaket tillstånd.

 

Nu har en forskargrupp från Högskolan i Skövde och två universitet i Finland funnit starka bevis för att ett speciellt hypnotiskt tillstånd existerar. Forskarna använde en högavancerad metod för att undersöka ögonrörelserna under hypnos. Resultaten visade att hypnos orsakade en glasartad stirrande blick, men också en stark förändring i automatiska reflexiva ögonrörelser.


Inom hypnosforskningen medför dessa världsunika resultat att flera teorier måste förändras. Hypnos är inte en mental föreställningsförmåga som alltid händer i ett normalt vaket tillstånd. Enligt Sakari Kallio, universitetslektor och forskare vid Högskolan i Skövde, visar experimentet istället existensen av ett helt nytt medvetandetillstånd i människan, som tidigare varit okänt för vetenskapen.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv