80% fick Prozac-effekt av placebo

I 35 kliniska studier av moderna antidepressiva läkemedel (som till exempel Prozac) upptäckte man att responsen på placebo* i dessa studier var extremt stor. Mer än 80% fick effekt av placebo. 80% mådde bättre när de tog antidepressiva läkemedel och lika många (80%) mådde bättre när de tog sockerpiller.

 

Så piller gör något, men vad? Påverkas effekten av tron på att pillret ska hjälpa? Spelar det någon roll hur mycket du tror på att det ska fungera? Fungerar det för att läkaren har talat om för dig att det kommer att fungera?


I hypnosen talar vi om auktoriteter och deras påverkan. Om någon med auktoritet talar om för oss att det kommer att fungera, så kommer det undermedvetna lättare att ta in detta som en sanning. Det undermedvetna (även kallat känslosinnet) agerar sedan utifrån den order den fått. Ordern är "det fungerar", det undermedvetna agerar ut "det fungerar". En uppgift som det undermedvetna sinnet har är att agera ut alla order som matats in. Har du till exempel alltid fått höra att du är slarvig och då gärna från en auktoritet som till exempel en förälder eller lärare, då accepteras detta till slut av det undermedvetna som sedan per automatik utför ordern "jag är slarvig".


Med hypnos omprogrammerar du de order som finns i det undermedvetna till mer produktiva och positiva order.


* placebo är latin för "jag vill behaga".

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv