Craftivism - konst eller skadegörelse?

I somras hittade jag denna färglada strumpa som trätts runt en trädstam i Kungsparken i Malmö. Fast med tanke på den slimmade passformen, måste den nog ha sytts på. Jag trodde konstverket var en del i en utställning och tyckte det var ett kul initiativ. När jag sedan läste en artikel i YourLife förstod jag att detta är nutidens gatukonst. Den ofta manliga graffitin som tidigare dominerat gatukonstscenen får nu dela utrymmet med pärlplattor, virkade meddelanden och planterade växter. Avsändarna är samhällskritiska kvinnor som med sin mjukisaktivism vill göra folk uppmärksamma på vanligtvis ganska osynliga problem, sådana som brukar sopas under mattan. De vill förändra, förarga, glädja, mysa till det eller bara höja hantverkets status. 

 

Några mjukisaktivister

  • Gruppen Tillväxt i Stockholm gräver ner bärbuskar och fruktträd i Vitabergsparken. Tanken är att alla ska kunna ta en frukt eller några bär på väg till jobbet. 
  • Konststudenten Ulrika Erdes har i flera års tid broderat små hälsningar på tåg och bussar, mestadels i Skåne. Hennes drivkraft är att sprida glädje. Ser du ett litet hjärta med ett hej som är inbroderat på ett säte, är det nog Ulrika som varit i farten. Hon skickar gärna gratispaket med garn, nål och instruktioner till alla som hör av sig. 
  • 74-åriga Isa Petersen i Veinge stickade färgglada stumpar som hon prydde vägskyltar i sin omgivning med. Hon fick plocka ner strumporna när NCC klassade strumporna som skadegörelse. 

 

Utan tillstånd

Egentligen får du inte placera ut saker, klistra upp grejer eller sätta en strumpa på ett träd på allmän plats utan tillstånd, men gullig stickgraffiti ses på med blidare ögon än vanlig graffiti. Detta upprör en del som tycker att det är samma lagbrott oavsett om det är gulligt eller inte. Själv gillar jag det så länge det inte finns på varenda lyktstolpe eller träd i stan.

 

Några exempel på mjukisaktivism

  • Busodling: plantera utan lov på offentliga platser
  • Stickgraffiti: sticka kläder till statyer, klä in träd, lyktstolpar, trappräcken osv. 
  • Unbranding: ta bor eller rita över märken på dina kläder och accessoarer. Du kan också brodera dit nya symboler.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv