Hur fungerar vår tidsuppfattning?

Vårt sinne gör lustiga saker med vår tidsuppfattning. Fråga bara den franska grottexperten Michel Siffre. 1962 bosatta han sig i en grotta, helt isolerad från mekaniska klockor och naturligt ljus. Ganska snart upptäckte han en stor förändring i sin tidsuppfattning. När han försökte mäta 2 minuter genom att räka upp till 120 med 1-sekundsintervaller tog det 5 minuter. Han uppskattade sin vistelse i grottan till 34 dagar, men i realiteten hade han varit där i 59 dagar. Från ett utanförperspektiv hade han saktat ner, men upplevelsen för Siffre var att tiden speedats upp. 

 

I vilka andra situationer ändras vår tidsuppfattning (om vi nu inte vill gömma oss i en grotta i några månader)?

 

  1. I livshotande situationer. Många upplever ofta situationen i slow motion. Men kan vi egentligen processa mer information i livshotande situationer? Nej, men vi kommer ihåg tiden som längre eftersom vi memorerar mer av upplevelsen. Vi är helt enkelt mer uppmärksamma.
  2. När vi har roligt verkar tiden flyga iväg. Gör den det? I en studie kring musik, upptäckte man att om du lyssnar på musik du gillar, verkar tiden gå långsammare. Kanske du lyssnar bättre och förlorar dig i de sköna tonerna? När du har en rolig dag kan det också kännas som en underart lång dag där du fått gjort mycket. Att vi upplever att tiden flyger iväg har mer att göra med att vi tycker tiden går långsamt när vi har tråkigt. 
  3. När vi är trötta får vi svårare att skilja mellan korta tidsintervaller. 
  4. När vi trycker ner eller förstärker våra känslor och reaktioner förlorar vi tidsuppfattningen. Psykologer har funnit att när vi försöker att kontrollera våra känslor, verkar tiden dras ut. 
  5. Vid ett annat medvetandetillstånd. När du tar droger kan tiden speedas upp, sakta ner, gå baklänges eller till och med stanna. Även hypnos förändrar ditt tidsperspektiv och du tycker att det bara har gått en kort stund, fastän det har tagit ett par timmar. 
  6. När vi blir äldre säger vi ofta att tiden passerar fortare. Förklaringen till detta är att när du är ung är du mer uppmärksam och du upplever då att tiden expanderar. Med åldern har du ofta färre upplevelser och många upplevelser är likartade och då uppfattar du att tiden passerar fortare.
  7. När vi är i känslomässig affekt upplever vi tiden som längre. 
  8. När vi blir varma upplever vi att tiden speedas upp, när vi kyls ner, upplever vi att tiden går långsammare. 

 

Tidsbegrepp är dock något relativt för varje individ. Vi är olika och har därmed olika syn på tid och hur fort den går. Och för att citera en stor tänkare, Albert Einstein: 

 

"Put your hand on a hot stove for a minute, and it seems like an hour. Sit with a pretty girl for an hour, and it seems like a minute. That's relativity."

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv