Är det du ser, verkligen det du får?

Det finns en hel del teorier om kraften i visualisering. Till exempel att om du föreställer dig målet med stor inlevelse, så når du det. Eller om du verkligen önskar dig något och visualiserar detta ofta, så kommer det till dig. Ja, visualisering kan vara viktigt för att nå dina mål och det finns många studier kring sportsstjärnor som påvisar visualiseringens kraft. Visualisering används också av terapeuter och coacher för att hjälpa människor att förändra sitt beteende. 

 

Men hur vet vi att vi utför rätt sorts visualisering? Populära självhjälpsböcker får dig att tro att om du mentalt visualiserar det du vill ha, kommer du också att uppnå det. Ett nytt jobb, ett stressfritt liv, en ny partner. 

 

I ett tidigare inlägg har jag tagit upp faran av att fantisera om framtida framgång. Tänk om det är mer effektivt att visualisera processen som leder fram till målet, snarare än att bara visualisera det slutliga stadiet när du väl har nått ditt mål? Ett exempel på detta är Charlotte Kalla som inför varje OS-lopp ser hela loppet framför sig innan hon går in på banan och springer. Hon planerar också för varje möjlg händelse under loppet, så hon är förberedd. Hon ser inte bara sig själv på prispallen, utan visualiserar hela vägen fram till målet.

 

Psykologiprofessorerna Pham och Taylor utförde ett experiment med studenter som antingen fick visualisera sitt mål att göra bra ifrån sig på ett prov eller visualisera stegen mot att nå sitt mål, alltså att studera. Resultaten visade att elever som visualiserade att de pluggade och fick mer kunskap, tillbringade fler timmar vid sina böcker och därmed fick bättre resultat på sina prov. Det fanns två orsaker till att det fungerade så bra med visualisering av processen:

 

1. Planering - visualisering av processen hjälpte eleverna att fokusera på varje steg de      
    behövde ta för att nå målet.

2. Känslan - visualisering av processen reducerade oro hos eleverna. 

 

En anledning till att enbart visualisera ett resultat inte fungerar är att planeringen ofta fallerar. Det uppstår ett naturligt antagande att allting kommer att gå mycket lättare än det gör i verkligheten. Vi glömmer bort att all planering kan fallera och gärna också gör det. Att visualisera processen hjälper vårt sinne att fokusera på möjliga problem och hur vi kan övervinna dem. Att bara drömma om ett mål kan istället leda till ineffektivitet och reducera vår insats. Studien av Pham och Taylor visade att elever som bara visualiserade ett framgångsrikt resultat på provet, studerade mindre och hade mindre motivation. 

 

Så, var försiktig med vad du önskar dig. Visualisera istället HUR du kan nå ditt mål och få det du villl. Tänk igenom hela processen och visualisera varje steg. 

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv