Oprahs framgångsrecept

Oprah Winfrey räknas som en av världens mest inflytelserika kvinnor. Hon är dessutom underhållningsvärldens rikaste. Vad är då receptet bakom hennes enorma framgång?

 

Tidskriften Forbes har dekonstruerat Oprahs framgångsrecept och kommit fram till att hemligheten ligger i ”personliga relationer”, ”Oprahs vision” och ”Oprahs värderingar”.

 

Oprah har omsorgsfullt vårdat en närmast personlig relation till sina tittare och valt sina närmaste medarbetare mycket omsorgsfullt. Genom att investera i lojala mentorer, kollegor, anställda och konsumenter har hon en vid krets som följer henne vart hon än går. Visionen bakom Oprahs framgång handlar om att vara tillräckligt modig för att drömma stort och smart nog att klättra steg för steg. Oprahs värderingar som gett henne framgång handlar om generositet, optimism, osjälviskhet parat med en omättlig ärelystnad.

 

Källa: di.se


Precis som Andrea på Vindunderlig tycker jag det är intressant att det går att förena godhjärtade värderingar med en omättlig ärelystnad. De upplevs snarare som motsatser. När jag letade upp originalartikeln för att se vilka ord som verkligan använts fann jag istället följande fras: insatiable ambition, drive and focus. Det betyder omättlig ambition, driv och fokus. Inte äreslystnad som det stod på di.se, utan ambition. Ambition är ett måste. Barbro Curman, som bland annat arbetar med ledarskapsutveckling och skrivit boken ”Tillitens makt”, har funnit att en gemensam nämnare för extremt framgångsrika personer är att de har en vision med en nytta bortom egennyttan. Ambitionen att skapa något som är till glädje och nytta för andra är alltså en stark framgångsfaktor.

 

Har du din ambition tydlig?

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv