The Golden Circle

Enligt Simon Sinek finns det ett liknande tankemönster hos framgångsrika företag och personer. De tänker, kommunicerar och agerar på samma sätt och tvärtom mot alla andra.

 

The Golden Circle förklarar varför vissa organisationer/personer inspirerar och andra inte. Alla vet vad de gör. Några vet hur det gör det. Men få vet varför det gör det. Framgångsrika organisationer agerar utifrån varför (why). Till exempel Apple = Allt vi gör, gör vi för att utmana  - vi tänker annorlunda. Vi gör produkter som speglar detta. Vi gör datorer.

 

Profit är bara resultatet. Vad är ditt syfte? Varför går du upp ur sängen på morgonen? Varför skulle någon bry sig om det du gör? De som är framgångsrika fokuserar inte bara på att tjäna pengar eller bli kända. De motiveras av rätt saker. Om du tror på det du gör, kommer du att attrahera de som tro på det du tror på. Personer köper inte vad du gör/säljer, utan varför du gör det. Målet är att göra affärer med människor som tror på det du tror på. Om du anställer folk som har samma why som du har, får du rätt personal. De jobbar inte bara för pengarna, utan för att de drivs av samma värderingar som du har.

 

Varför funkar varför?
Allt handlar om biologi. Människans hjärna fungerar på “what”-nivån. Detta är våra rationella och logiska tankar. Limbiska hjärnan ansvarar för känslor som förtroende, lojalitet, beteende, beslutstagande.Vår hjärna kan förstå komplicerad information, men den driver inte beteendet. Du kan får alla fakta, men fortfarande känna osäkerhet. För att du ska skrida till handling måste det kännas rätt i den limbiska delen av hjärnan – “why”-nivån. Det är då du får den välbekanta magkänslan.

Kommentera gärna inlägget:

Senaste inlägg

Bloggarkiv